Una de cada tres europees ha patit algun tipus de violència masclista

El 27% dels europeus consideren que una violació pot estar justificada en determinades situacions

La Comissió Europea impulsa una campanya a la UE per conscienciar d'aquest problema a la societat

2
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTÍNEZ / BRUSSEL·LES

Una de cada tres europees més grans de 15 anys ha experimentat alguna vegada en la seva vida violència sexual, física o totes dues alhora. Una de cada tres ha patit abusos psicològics de la seva parella i una de cada 20 ha sigut violada. Aquestes alarmants xifres il·lustren una nova campanya contra la violència masclista promoguda per la Comissió Europea, en vigílies del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra la Dona, i que neix amb un objectiu: sacsejar consciències i mobilitzar la societat europea perquè llanci un sonor «Digues no! Stop a la violència contra la dona».

Encara que la realitat no és homogènia ni la percepció dels europeus és la mateixa, el problema, alerta Brussel·les, és generalitzat. Segons un Eurobaròmetre recent elaborat per a l’ocasió, el 23% dels europeus coneixen alguna víctima entre els seus amics o familiars, el 17% al seu barri i el 9% al seu entorn laboral o d’estudi. Un fenomen del qual no es parla simplement perquè el 26% considera que no és de la seva incumbència, el 18% perquè no en té proves i el 16% perquè no vol crear problemes.

És més, el 15% dels enquestats –el 14% a Espanya– consideren que la violència domèstica és una qüestió privada que ha de ser gestionada dins de l’esfera familiar i a penes el 12% dels que tenen sospites d’un abús el denuncien davant la policia. Però si hi ha una dada especialment esgarrifosa en aquest exercici és que el 27% dels ciutadans europeus consideren que una violació pot ser justificable en certes situacions.

Notícies relacionades

Segons l’enquesta, el 12% ho justificaria si la víctima està borratxa o drogada, l’11% si la víctima ha convidat a casa seva l’agressor, el 10% si no ha dit clarament no o si va vestida amb «roba sexi», i el 7% simplement si està sola pel carrer de nit, si flirteja prèviament amb l’agressor o si ha tingut diverses parelles sexuals en el passat. Romanesos i hongaresos són els més donats a justificar aquest tipus d’agressions, i suecs i espanyols –només el 2% justificaria l’agressió a una dona que està sota els efectes de les drogues o l’alcohol–, els que menys.

És diferent la percepció en el cas dels comentaris sexuals o bromes al carrer. El 55% dels europeus consideren que estan malament i haurien de ser perseguits legalment, mentre que el 36% pensa que no hi ha res de dolent en aquestes bromes, davant el 47 i 44%, respectivament, a Espanya, on hi ha una tolerància més elevada.