el debat dels horaris

Més feliços, més productius

Els directius d'empreses amb horaris conciliadors coincideixen que el plus de sou emocional que faciliten les seves companyies es tradueix en un augment de la motivació i el rendiment

fcosculluela36446122 sant cugat del vall s  28 11 2016 tema del d a horarios labo161128191653

fcosculluela36446122 sant cugat del vall s 28 11 2016 tema del d a horarios labo161128191653 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
CARME ESCALES / BARCELONA

Entren entre les 8.45 i les 9.45 hores i surten entre les 16.45 i les 18.00 hores. D’aquesta manera, les 20 persones que treballen a l’empresa igualadina Stikets, dedicada a l’etiquetatge de roba, calçat i equipatge, poden deixar i recollir els seus fills de l’escola.    

«Ho vaig tenir clar des del principi. Com a mare, volia crear una empresa on poder concentrar-se en la feina perquè la part familiar també està atesa», precisa qui va posar en marxa i dirigeix Stikets, Stephanie Marko.

«És clar que, com a americana que sóc, no entenia en absolut els horaris d’aquí», precisa. «Si almenys amb aquests horaris que predominen es fos més efectiu i competitiu, però estem a la cua d’Europa», afegeix. «A nivell econòmic no tinc xifres, però nos­altres, permetent conciliar, creixem cada any. El plus de sou emocional és un valor afegit en tranquil·litat que es tradueix en més rendiment. Hi ha gent en moltes empreses disposada a abaixar-se el sou per poder sortir a recollir els seus fills a l’escola», diu Marko.

«Quan el treballador té un dret s’esforça per no perdre’l», apunta Nicolás Espinosa. És el CEO de l’empresa de serveis Hey Go, ubicada a Sant Cugat del Vallès. «Hi ha dos companys que entren a les set per evitar embussos a la carretera, i hi ha qui surt a les vuit del vespre. Cadascú s’organitza l’horari a la seva manera en funció de la consecució d’objectius i metes, que és el que es valora, no quantes hores s’està a l’empresa», puntualitza Espinosa, acèrrim defensor de la flexibilitat. «La implicació i el compromís amb la feina creixen molt si facilites la felicitat del treballador. Parlem d’un 20% més de productivitat», afegeix.

«L’autèntic motor de canvi és quan la direcció avalua de manera coherent què pot fer perquè la seva gent sigui més feliç, ja que d’aquesta manera es guanya efectivitat i se’n beneficia tot l’equip». És l’opinió d’Esther Casademont, gerent de Hunivers People Hub, especialistes en direcció de personal i organitzacions.

Discriminació positiva

Notícies relacionades

«No només per a qui té fills, també per a qui ha de cuidar pares o un familiar malalt, facilitar la conciliació té un retorn en l’empresa», afirma Martí Sáiz, impulsor i director de Cèl·lula, que es declara empresa «'family friendly'», ja que facilita al 100% la conciliació família-empresa.

«La facturació ni ha pujat ni ha baixat, però els treballadors (són 5) són més fidels al que fan», diu Sáiz. «A més de canviar les lleis, les administracions haurien de fer discriminació positiva, creant un segell d’empreses que faciliten la conciliació. Nosaltres ho fem constar en els concursos públics a què ens presentem, però això encara no es valora».

La flexibilitat només arriba a una minoria

Segons un estudi portat a terme pel portal d'ocupació InfoJobs sobre l'aplicació dels horaris europeus al nostre mercat laboral, el 58% de les empreses espanyoles no apliquen l'horari europeu, però estan a favor d'adaptar-s'hi. L'estudi revela que només el 25% de les companyies apliquen l'horari flexible, amb hora d'entrada entre les set i  les nou hores, i hora de sortida, entre les 16 i les 18 hores, i amb una hora com a màxim per dinar. La conciliació laboral és el principal motiu, apuntat pel 63% de les companyies, per adoptar la reforma horària, seguit de la millora de la productivitat i de la felicitat dels empleats.