Silenci, costi el que costi
Els Testimonis de Jehovà prefereixen pagar multes que entregar els documents d'abusos que demanen els jutges dels EUA
A diferència d'Austràlia o el Regne Unit, el Govern no ha emprès investigacions
icoy36453022 testigos jehova161129191618
Als Estats Units, el país on va néixer i té la seva seu central l’organització dels Testimonis de Jehovà, i on hi ha més de 14.000 congregacions i prop d’1,2 milions de fidels, hi ha oberts als tribunals almenys 20 casos per denúncies d’abusos sexuals a menors. En totes les instàncies es tracta de demandes en el sistema de justícia civil, no en el penal. I totes tenen alguna cosa més en comú: l’organització s’ha negat a facilitar documents interns en què es recullen les directrius sobre com lidiar amb aquest problema. Fins i tot quan la negativa implica pagar dures sancions imposades pels jutges.
Al juny, un magistrat de San Diego va obligar la Watchtower Bible and Tract Society a pagar 4.000 dòlars per cada dia que l’organització no facilités la documentació requerida en la demanda presentada per Osbaldo Padrón, un home que assegura que va patir abusos sexuals a mans d’un líder local dels Testimonis a Califòrnia als 7 anys. Entre la documentació sol·licitada figurava una de les cartes dirigides el 1997 als responsables de congregacions de tot el món –publicada per aquest diari– que ordenava crear un arxiu intern amb tots els casos de pederàstia. Encara que durant el procés se’n va facilitar una còpia, estava tan editada que era inservible. «Watchtower té clarament control sobre els documents», va escriure a l’imposar la multa diària el jutge, que va parlar d’«obstinació» a incomplir els requeriments legals.
Documents secrets
Documents secrets«Estan demostrant una voluntat d’arriscar molts diners per mantenir els documents secrets», constata en una conversa telefònica Trey Bundy, un reporter del Centre per al Periodisme d’Investigació que fa més de dos anys que publica informació sobre els casos d’abusos a menors als Testimonis de Jehovà. «El gran tema és l’arxiu secret amb noms» relacionats amb els casos de pederàstia, diu el periodista. «Diverses vegades s’han negat a donar aquests documents i la pregunta és: si els tribunals no poden aconseguir-los, ¿com es faran públics alguna vegada?»
L’existència d’un arxiu amb els noms dels pederastes de l’organització no es posa en qüestió. De fet, l’1 d’abril del 2014, durant un dels judicis als EUA, un alt càrrec dels Testimonis, Richard Ashe, va admetre que s’havia anat recopilant informació i s’havia arxivat electrònicament. Però el problema, segons Bundy, és que no hi ha un mecanisme per forçar els Testimonis de Jehovà a fer públic ni aquest ni cap altre document.
Part de l’explicació d’aquesta impossibilitat és que els judicis fins ara han tingut lloc en la justícia civil. Si, en canvi, es jutgessin davant la justícia penal i un fiscal volgués veure els documents entraria en joc la policia, que sí que tindria eines per forçar a fer-los públics.
De moment, no consta que ho investiguin ni el Departament de Justícia ni l’FBI. Justícia fa dos anys que no respon ni les trucades ni els correus de Bundy. Segons aquest, les autoritats no han contactat amb cap de les «centenars de persones» que coneixen casos d’abusos ni amb altres advocats o periodistes que segueixen l’assumpte. A Austràlia o al Regne Unit ha sigut el Govern qui ha pres un paper actiu en la investigació, però als Estats Units, el país amb més testimonis de Jehovà, «el Govern no fa res» segons Bundy. «Totes les directives surten d’aquí, per això s’ha d’investigar aquí», raona.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia