EXPLOTACIÓ DEL SUBSÒL
El petit Far West de Balaguer
Més de 3.000 persones busquen or cada any al riu Segre a través de l'activitat familiar que proposa el Centre d'Interpretació de l'Or
/
La febre de l'or més familiar ha tornat a les terres de Lleida a través del Centre d'Interpretació de l'Or del Segre, a Balaguer. El seu activitat estrella és la recerca d'aquest preat metall, fins al punt que durant els tres primers anys d'existència ja han passat per les seves instal·lacions unes 3.000 persones. I esperen tancar el 2016 amb més de 4.000 visites.
El centre d'interpretació és un espai que pretén fer un pas més i no es conforma amb oferir una simple visita guiada per la història de l'explotació d'aquest metall preciós al riu Segre. Aquí el visitant s'enfunda les eines dels autèntics buscadors i viu l'experiència en directe, fins a trobar el tresor pel qual ha vingut: el preat or.
El visitant s'enfunda El visitant s'enfunda les eines dels autèntics buscadors i viu l'experiència en directe
AMB LA BOCA OBERTA
La tècnica del centre, Mireia Subirada, explica que els visitants es queden amb la boca oberta quan al seu cubell de grava troben entre una i tres partícules d'or d'un o dos mil·límetres.
“La gent se sorprèn al trobar or a Catalunya. Pensen que està a les mines, i l'or es troba a les arenes de l'aigua que arrosseguen els rius des del Pirineu”, apunta.
Una altra de les particularitats que sol trencar els esquemes dels participants, segons apunta la Mireia, és la mida de l'or. El visitant espera trobar la típica palleta d'or de les pel·lícules del Far West quan, en realitat, són trossos molt laminats. “La més gran que hem trobat mesurava uns set mil·límetres”, recorda.
HISTÒRIA DE LA SEVA EXPLOTACIÓ
La visita s'inicia a l'espai expositiu per conèixer els usos i propietats de l'or al llarg del temps i a continuació s'explica la història de la seva investigació i explotació al Segre, documentada ja durant l'època romana a la Cerdanya, però que va tenir moments d'especial activitat en època andalusina i posteriorment en els segles XVI i XVII, quan es comença a utilitzar el mercuri com a amalgama per poder extreure l'or de la sorra.
Notícies relacionadesEl recorregut continua a la sala dels safaretjos amb un taller de recerca d'or. És aquí on el visitant té l'oportunitat de posar-se durant una estona en la pell dels buscadors d'or. Amb l'ajuda d'un sedàs, s'ensenya a separar l'or de la sorra i a extreure les partícules d'or pur que després el visitant s'emporta a casa.
Aquest estiu han portat l'activitat fora de les instal·lacions del centre, a la ribera del mateix Segre, després de la insistència dels usuaris. I el resultat ha sigut un ple absolut. L'or segueix sent un pol d'atracció i, ara, un recurs per incrementar l'atracció turística d'un territori molt vinculat a aquest metall preciós.
Un geòleg especialitzat en les explotacions de or va apadrinar la idea
Aquest expert també coincideix amb alcaldes i ecologistes en el fet que la recerca industrial d'or no seria ara possible a la vall de Ribes. “Una explotació d'aquest tipus perjudicaria tota la zona”, adverteix.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034