LES APLICACIONS
Catalunya també es mou amb Galileu
Diverses iniciatives emprenedores preparen productes amb el nou sistema de satèl·lits

zentauroepp36633098 do ana drone en forma de pajaro csic161215190530
La Comissió Europea fa anys que anima els emprenedors i els investigadors a crear aplicacions que facin servir Galileu, el sistema que utilitza el nom del pioner entossudit a demostrar que la Terra girava al voltant del Sol. L’ecosistema científic s’ha anat movent tots aquests anys i han generat diverses iniciatives, com la de Kowat, una empresa catalana que va quedar segona en l’últim concurs mundial de l’European Satellite Navigation Competition. El seu projecte: crear drons espantaocells que funcionen de manera autònoma.
«Construïm drons amb la forma i el comportament d’un rapinyaire depredador de determinades espècies que amenacen cultius, piscifactories o aeroports, o que embruten les ciutats. Les espècies que actuen com a plaga perceben el rapinyaire com si fos real i quan el veuen se’n van», explica Matilde Bellido, directora executiva de la companyia.
Kowat, que intenta ser admesa en la incubadora d’empreses de l’Agència Espacial Europea (ESA) a Castelldefels, ja ha desenvolupat diversos models de dron-ocell que programen segons cada circumstància. «No és un robot, però té un pilot automàtic que exigeix molta precisió perquè els moviments dels rapinyaires són molt ràpids i poden ser de fins a 90 graus, i s’han d’imitar bé», assenyala.
L’apartat català de la mateixa competició ha congregat sempre força interès, assenyala el seu organitzador, Armengol Torras, i s’han presentat aplicacions de nivell, encara que no sempre han trobat finançament o padrins.
Incubadora d’empreses
Incubadora d’empreses En la part de les màquines, Tryo Group (l’antiga Mier), amb seu a la Garriga, ha construït part de la maquinària dels satèl·lits i el control terrestre que opera el sistema Galileu i que gestiona l’ESA. I des de la UPC s’han creat algoritmes utilitzats per als sistemes de precisió en diversos programes.
Notícies relacionadesLa Incubadora d’empreses BIC que tenen l’ESA i Barcelona Activa a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a Castelldefels acull tres empreses que treballen actualment en aplicacions que utilitzen Galileu. «Orbita-Line desenvolupa rutes dinàmiques per a autobusos; SEKG fa servir el mòbil i el posicionament de Galileu per determinar l’estat d’ànim de l’usuari, i Rokubun desenvolupa algoritmes de posicionament molt precisos per a dispositius de baix cost», explica Jorge Fuentes, director de la BIC-ESA Barcelona.
I l’Institut Cartogràfic de Catalunya farà servir els seus equips nous (amb el senyal de Galileu) per als seus GPS agrícoles, que afegeixen informació precisa per a la maquinària del camp, on és important saber quina part s’ha fet de la sega o la sembra, per exemple. Tot i així, l’autèntic centre de control dels satèl·lits Galileu estarà a Torrejón de Ardoz.
- Successos Els Mossos investiguen una baralla entre un home i el coronel Pedro Baños mentre firmava llibres per Sant Jordi
- Famosos El canvi radical d'Antonio Orozco després de pesar 127 quilos: "El meu metge em va dir que em podien passar cinc coses"
- Les principals cases d’apostes ja tenen un candidat favorit per ser el nou Papa
- Presentador de ‘Col·lapse’ a TV3 Ricard Ustrell farà un parèntesi en la seva carrera televisiva
- Final d’un pontificat L’ala dura del conclave augura un cisma si s’elegeix un papa continuista
- Benestar Álvaro Bilbao, psicòleg: "Preocupar-se molt per les coses pot ser un símptoma de salut mental fràgil"
- Un mosso rescata els dos ocupants d'un cotxe després de xocar contra un mur i caure a una piscina
- Gerard Piqué i Clara Chía, ni ruptura ni crisi
- LA RESPOSTA ARBITRAL De Burgos Bengoetxea, l’àrbitre de la final de Copa, esclata a plorar: «És molt fotut que li diguin al teu fill que el seu pare és un lladre»
- Producció ambiciosa Un dia en el rodatge de ‘Ravalear’ (Max), la sèrie de Rodríguez i Lacuesta sobre família, cuina i els dilemes de la Barcelona actual: «És necessari que la ciutat es transformi, però ¿a quin preu?»