CAMPANYA DE SACRIFICIS MASSIUS
França gaseja milers d'ànecs per contenir la grip aviària
Les autoritats sanitàries calculen que seran sacrificades gairebé un milió d'aus
La indústria del fuagràs clama pels elevats costos que tindrà la mesura
jjubierre36778587 workers gather ducks to be culled in latrille france janua170106135038 /
Operaris equipats amb màscares i roba de protecció van començar a sacrificar ahir milers d’ànecs criats a l’aire lliure en explotacions del sud-oest de França. El sacrifici massiu ha sigut ordenat com un intent de prevenir la propagació del virus de la grip aviària H5N8, i afectarà, els pròxims dies, prop d’un milió d’aus de 150 municipis francesos. Es tracta d’un microorganisme inofensiu per a la salut humana.
Les autoritats sanitàries calculen que seran més de 800.000 aus, d’un total de 18 milions existents a tot el sud-oest francès, les que se sacrificaran la setmana que ve. Abans d’emprendre aquest dràstic sacrifici massiu, que té caràcter preventiu pel ràpid avanç del virus, els ramaders francesos ja han hagut de matar uns 300.000 animals infectats pel virus de la grip aviària.
La mesura ara adoptada, que es prolongarà fins al 20 de gener, afecta ànecs i oques «en curs», és a dir, animals d’entre tres i 13 setmanes que es crien a l’aire lliure –exposats, per tant, al pas de les aus silvestres que transmeten el virus H5N8– i que encara no han entrat en la fase d’alimentació forçada ('gavage', en francès) a la qual se sotmeten els ànecs en el procés de producció del fuagràs, va precisar el Ministeri d’Agricultura francès.
Espanya prohibeix la cria a l'aire lliure d'aus de corral
EXPANSIÓ PER EUROPA El virus ha sigut localitzat també a Alemanya, Àustria, Bulgària, Croàcia, Dinamarca, Eslovàquia, Finlàndia, Grècia, Hongria, Itàlia, Irlanda, Montenegro, els Països Baixos, Polònia, la República Txeca, Romania , Sèrbia, Suècia, Suïssa i el Regne Unit.
Els sacrificis també exclouen gallines, gallinàcies i cries d’ànecs criats a l’interior de les granges, així com les que segueixen la normativa francesa de bioseguretat.
El virus H5N8 s’estén com la pólvora des de finals de novembre per França, que el qualifica com a «altament patogen». Els departaments més afectats són el de Gers (principal productor de fuagràs del país), el de les Landes i el dels Alts Pirineus, molt pròxims a la frontera espanyola. A més a més, 18 països europeus estan afectats per aquest virus, segons la Plataforma Europea de Vigilància Epidemiològica de Sanitat Animal.
REACCIÓ DE PRODUCTORS
Notícies relacionadesLa situació, que la premsa francesa ha descrit com una «hecatombe», ha generat la reacció dels productors i dels defensors dels animals, que dijous passat van protagonitzar una protesta a Auch, la capital històrica de la Gascunya i seu de la Prefectura de Gers.
Desenes de ramaders, recolzats pels caçadors, van denunciar la «mort de la indústria» del fuagràs. L’organització CIFOG, que representa els agricultors i els industrials del sector, «tem fortes pèrdues», del voltant de 75 a 80 milions d’euros. El Govern francès ha informat que els costos del sacrifici aniran a càrrec de les arques públiques.
- Informe de l’OCDE Espanya, entre els sis països on els fons de pensions es desinflen
- L’empresa de l’autocar sinistrat va fer fallida i l’amo anava per lliure
- Elena Manzano: "Cal trencar la premissa que Catalunya dona i Extremadura rep"
- Estrena a TV3 ‘Et faran un home’ relata les vexacions sofertes en la mili
- EIX EN TRANSFORMACIÓ Collboni fitxa Joan Oliveras com a president del consell per a la Rambla
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Televisió Una soltera abandona la seva cita a 'First Dates' després de les preguntes a les quals va ser sotmesa: "A mi em sembla un escàndol"
- A València Condemnats per contractar un sicari que va morir en un accident de moto quan anava a matar la seva víctima
- Club Entendre + Animals i plantes Molsa, vesc i grèvol: tres plantes protegides per les quals et poden multar
- Junts per Catalunya Per què Pujol torna al pujolisme