Montserrat aprofundeix la confusió sobre la pujada del copagament als pensionistes

La ministra diu alhora que la decisió no està en l'agenda del PP i que l'estudiaran "els experts" del ministeri i altres grups polítics

La mesura no podrà tirar endavant en cap cas perquè en 48 hores ha rebut el rebuig de la resta de l'arc parlamentari

Dolors Montserrat anuncia un nou copagament farmacèutic / EL PERIODICO

Dolors Montserrat anuncia un nou copagament farmacèutic
dcaminal36674457 madrid 20 12 2016 comparecencia de la ministra de sanidad  d161220111215
Declaracions de Dolors Montserrat

/

4
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

On deia blanc, ara dic blanc i negre. Les successives declaracions de la ministra de Sanitat sobre la pujada del copagament farmacèutic dels pensionistes han sembrat la confusió i l’empipada entre afectats, partits, autonomies i organitzacions sanitàries. En el seu últim intent per aclarir la postura del Govern, Dolors Montser­rat, no va fer ahir més que incórrer en noves contradiccions. Després d’assegurar que «no està en l’agenda del Govern», va admetre que, de totes maneres, s’estudiarà i va deixar en mans dels «experts» del ministeri i dels partits la decisió final.

«Penso sincerament que hauríem d’ajustar-lo millor, perquè els que paguen 18.000 i un euro paguen el mateix que una persona que cobra 100.000 euros. Penso que qui més té hauria de pagar més. Per tant, això ho volem revisar i així ho vaig dir en la compareixença». Aquesta rotunda afirmació seva als micròfons de Ràdio 4 va desfermar dilluns un temporal d’especulacions sobre una hipotètica pujada, com a mínim a una part dels jubilats d’aquell tram de renda, que ara comparteixen el mateix límit màxim de 18,5 euros al mes.

El seu departament no va sortir al pas amb cap aclariment al llarg de tota aquella jornada, però després va arribar per Twitter el que semblava un primer intent de rectificació. «No és cert que s’apugi el copagament farmacèutic als pensionistes amb ingressos de més de 18.000€», va escriure. ¿I als de 30.000? ¿I als de 60.000?

Els portaveus ministerials remetien per més aclariments a l’entrevista que Montserrat tenia ahir a Las Mañanas de La 1, on va començar amb un altre indici de marxa enrere. «No alarmem els pensionistes. Vull llançar-los un missatge de tranquil·litat i calma. La reforma del sistema de copagament no està ni a l’agenda del Govern ni a la del PP», va dir, però al minut va afegir que estava «disposada a estudiar-lo» després que els experts portin a terme un informe que ni s’ha començat a confeccionar.

«Escoltaré els experts i els grups parlamentaris, i, en funció d’això, decidirem (...) Potser no es tracta d’apujar el copagament, sinó d’abaixar-lo a alguns(…)» «El copagament podria pujar, baixar o quedar-se igual», va seguir sembrant dubtes.

Si una cosa va deixar clara la jornada és que la reforma no es farà i no perquè no ho vulgui la ministra, sinó perquè no tindria suport parlamentari. Al rebuig del PSOE i Podem a qualsevol tipus de copagament es va sumar ahir l’advertència del líder de Ciutadans, Albert Rivera. «Si la ministra vol modificar alguna cosa, haurà de buscar acords parlamentaris. I Ciutadans no recolzarà aquesta pujada del copagament per als pensionistes», va dir.

Monserrat es va escudar en el fet que la idea era aliena al seu partit i que la va llançar per primer cop en una compareixença parlamentària el 20 de desembre després d’escoltar els grups però cap d’ells va posar sobre la taula una petició similar.

En aquella sessió, la ministra va prendre com a punt de referència l’acord parlamentari amb Ciutadans per dir que estava disposada «a estudiar millores en els trams existents, sobretot en el referit als ciutadans amb rendes compreses entre els 18.000 i els 100.000 euros a l’any». Millores, no pujades. El pacte amb el partit taronja, a més, només parlava d’«assegurar que el copagament farmacèutic no sigui una barrera en l’accés als medicaments, en especial per a famílies monoparentals o amb membres en situació de dependència» (mesura 44).

Una setmana després, la ministra va afirmar en una entrevista a Abc que el copagament «no» s’eliminarà, però «es revisarà». I en va donar més detalls. «Ara es paga en funció de la renda i reconeixem que no és just que paguin el mateix els que tenen una renda de 18.000 que els de 100.000 euros. S’establiran tres trams: un per als que guanyen de 0 a 18.000 euros, un altre de 30.000 a 60.000 i de 60.000 a 100.000 euros», va arribar a precisar.

COMPAREIXENCES AL SENAT

Notícies relacionades

La ministra tindrà una altra ocasió d’explicar-se si accepta les compareixences urgents al Congrés que ja han sol·licitat el PSOE, Units Podem i ERC. De moment, avui compareix en la comissió d’Igualtat de Senat i la setmana que ve en la de Sanitat també de la Cambra alta, on ses senyories han agafat el gener de vacances parlamentàries.

Des de fora, l’escoltaran les organitzacions de consumidors Facua i OCU, el gremi de farmacèutics, els sindicats CCOO i UGT, que han acollit empipats l’anunci, demanen més precisions i la majoria temen que una reforma acabi que alguns paguin més mentre que els més desafavorits segueixin igual. 

Rivera: "És un debat de tertúlia, impropi d'un ministeri"