Reforma horària, treballador motivat

Les proves pilot demostren que canviar els hàbits laborals redueix les hores extres a la meitat

zentauroepp36491113 02 12 16 prats de llu anes prova pilot sobre la reforma hora170118175015

zentauroepp36491113 02 12 16 prats de llu anes prova pilot sobre la reforma hora170118175015 / Marc Vila

1
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El consell assessor de la reforma horària insisteix que es tracta d’una qüestió de salut pública. «No pot ser que el prime time televisiu tingui programes a la una de la matinada, i amb nens com a protagonistes. Això no passa enlloc més del món», es va queixar ahir Fabian Mohedano, diputat al Parlament de Catalunya i principal impulsor de la idea. El canvi que proposen té a veure amb la rigidesa laboral, amb els costums adquirits, l’absència de teletreball i els tòpics, com ara que produeix més qui més treballa. Sara Berbel, psicòloga, directora de Barcelona Activa i part implicada en el pla, va aportar un parell de dades interessants: un alemany treballa a l’any 300 hores menys que un espanyol, i el treball a distància suposa aquí el 7%, mentre que a Europa registra un 25%.

Berbel també va compartir els resultats d’un estudi portat a terme en una vintena de consistoris que han avançat en l’aplicació de la reforma horària. El diagnòstic inicial era descoratjador: les dones i els càrrecs intermedis exhibeixen una «insatisfacció sistemàtica». Però les mesures implementades han tingut un efecte positiu. S’ha aconseguit augmentar el nivell de compromís i el nivell de motivació de la plantilla també ha crescut.

MENYS HORES EXTRES

De la mateixa manera, s’ha aconseguit reduir a la meitat les hores extraordinàries i la durada de les reunions ha baixat. També en un 43% dels casos –abans de prendre mesures, el percentatge era del 34%– s’ha aconseguit que aquestes reunions sempre tinguin marcada una hora d’inici i una altra de final.

Notícies relacionades

Berbel va assenyalar que la implicació té molt a veure amb l’estructura vertical: «Els estudis demostren que si la direcció no n’està convençuda, no es produirà un canvi real. Passa el mateix amb la igualtat i la diversitat».

A Barcelona Activa, va concretar també la seva directora, ja no es programen reunions més tard de les quatre de la tarda amb la idea que els treballadors puguin conciliar la vida laboral amb la familiar.