Generalitat i sindicats acorden incorporar 5.500 professors el curs vinent

La mesura suposarà incrementar de cop la plantilla de les escoles en més del 5%

Els sindicats consideren que encara falten docents per cobrir tot l'augment d'alumnes

 

  / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / BARCELONA

En plena negociació dels Pressupostos de la Generalitat per al 2017 amb la CUP i amb una vaga convocada pels sindicats per d’aquí dues setmanes, la Conselleria d’Ensenyament va anunciar ahir que contractarà més professors interins i substituts, que augmentarà els fons perquè els docents puguin realitzar més formació permanent i que, quan tingui els diners, convocarà oposicions per cobrir 2.000 places fixes. L’anunci, fet després d’una llarguíssima reunió de la Mesa Sectorial d’Educació de Catalunya, ha sorprès (en positiu) a tothom.

El principi l’acord assolit entre la Generalitat i els sindicats educatius preveu, en concret, la incorporació per al pròxim curs 2017-2018 de 5.511 nous professors. La mesura, que suposarà un increment de de més del 5% de la plantilla docent catalana, segons els sindicats, serà possible gràcies a la inclusió d’una partida addicional de 140 milions d’euros en els pressupostos d’Ensenyament, va explicar la consellera Meritxell Ruiz en declaracions a aquest diari. 

La primera proposta pressupostària d’Ensenyament ja preveia la contractació per al curs 2017-2018 de 2.011 mestres, i així ho va anunciar Ruiz en una compareixença la setmana passada al Parlament, però ara, «gràcies a dues partides extra d’una mica més de 111 milions d’euros i d’aproximadament 28,5 milions», va precisar la titular d’Ensenyament, a aquests 2.000 docents se n’hi sumaran 3.500 més.

Meritxell Ruiz

consellera d'ensenyament

Els recursos no s'invertiran d'una manera lineal com abans de la crisi, ara es prioritzarà l'equitat

D’ells, al voltant de 2.800 professors permetran reduir en una hora a la setmana la càrrega lectiva que des del 2012 suporten els docents a Catalunya. De manera que a primària els mestres hauran d’impartir 24 hores setmanals de classes, i a secundària, 19 hores. Els 700 restants passaran a reforçar les plantilles dels centres educatius.

REVERTIR LES RETALLADES

«Si la setmana passada, quan es va presentar l’avantprojecte de pressupostos al Parlament, ja estàvem recuperant la plantilla docent anterior al 2010, ara, amb aquestes noves incorporacions, la superem de manera àmplia», va indicar la consellera. Amb els 3.500 professors anunciats ahir, la plantilla docent de l’escola pública catalana superarà les 72.000 persones, davant les 67.000 que impartien classes en escoles i instituts en el curs 2010-2011.

¿Això significa que Ensenyament està per fi reverttint, sis anys després, les retallades practicades durant la crisi? «No només estem recuperant dades dels anys anteriors a la crisi, sinó que ara, a diferència de llavors, el destí que es donarà als recursos no serà lineal, sinó que s’invertiran en funció de les prioritats, sobretot per garantir l’equitat entre escoles i alumnes», subratlla la titular d’Ensenyament. Així, «els 3.500 nous professors es distribuiran en funció de la complexitat dels centres i de les seves necessitats».

Els 2.000 inicialment previstos aniran a reforçar l’augment d’alumnes previst per al curs 2017-2018, per a l’escola inclusiva i per cobrir les substitucions des del primer dia que el mestre causi baixa laboral.

L’AMENAÇA DE VAGA

«És un pas important, possiblement la contractació de professorat més gran que s’ha fet en molts anys a Catalunya», destaca Manel Pulido, secretari d’Ensenyament a CCOO, que ha participat en la negociació en la taula sectorial. Amb tot, adverteix Pulido, «la xifra de professors, encara que més elevada que la d’abans de la crisi, segueix sent insuficient per atendre com correspon el gran augment d’alumnes d’a­quests últims anys». Des del 2010, s’han incorporat al sistema educatiu més de 50.000 escolars, per als quals, segons estimacions de Comissions Obreres, serien necessaris uns 7.000 docents addicionals.

Notícies relacionades

Amb aquest principi d’acord, segons Ramon Font, portaveu d’USTEC, s’ha aconseguit «la part més substancial» de les reivindicacions per les quals els sindicats convocaven vaga el 9 de febrer. La mobilització possiblement es desconvocarà quan les bases sindicals analitzin el principi d’acord assolit.

També el sindicat CGT en la seva federació d’Ensenyament  considera «positiu» que hi hagi millores per al professorat, però també va sol·licitar mantenir les mobilitzacions.