ERC porta al Congrés la legalització de la marihuana

Els defensors mantenen que hi ha evidències flagrants que el prohibicionisme és un fracàs

Els detractors avisen que podria comportar un augment del consum entre els menors

 

  / EFE / VÍCTOR LERENA

2
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

Esquerra entregarà aquesta setmana al Congrés dels Diputats una proposició no de llei per obrir el debat de la legalització de la marihuana dins d’Espanya. Serà la primera vegada que es discutirà en el ple aquesta possibilitat. El 2014 Izquierda Unida va presentar una proposta que va tombar una comissió mixta per a l’estudi de les drogues. L’any passat, una altra iniciativa d’ERC es va esvair a l’extingir-se la legislatura. Fonts del partit independentista subratllen que aquesta vegada s’arribarà a la votació.

L’argumentació d’aquesta proposta sosté que la «normalització social» ja és un fet i també resulta necessària la «normalització legal». En el document es planteja fer una regulació «integral» del cultiu, la tinença a la via pública i el consum de cànnabis a Espanya i una regulació «específica» del seu comerç respectant les competències autonòmiques sobre «salut pública». El text també demana que es deixin sense efecte les instruccions del Ministeri Fiscal que han accentuat la pressió policial sobre les associacions cannàbiques.

La proposta ve a rebuf d’un corrent internacional favorable a la legalització –amb matisos diversos–. La marihuana per a ús medicinal és legal a Polònia, Macedònia, Croàcia i Itàlia. A la República Txeca se n’ha despenalitzat el cultiu i la possessió fins als 10 grams. A Bèlgica i Àustria aquest límit se situa entre els tres i cinc grams. Alemanya, per exemple, acaba d’acordar el seu ús terapèutic per a malalts. I en diversos estats dels EUA és legal el seu ús recreatiu.

EL PROHIBICIONISME «HA FRACASSAT» / David Pere, coordinador de la Unitat de Polítiques de Drogues de la UAB, explica que «les evidències» que el prohibicionisme ha «fracassat» són «flagrants». Augmenta el risc d’adquirir substàncies adulterades, facilita la proliferació de grups criminals, desaprofita els impostos i els llocs de treball derivats d’una activitat econòmica –ara submergida– i dificulta la tasca de prevenció, enumera.

Notícies relacionades

Sobre aquest últim punt, el doctor Pere explica que un context repressiu provoca que les persones que consumeixen se sentin «criminalitzades» i, per extensió, els costi més demanar ajuda, especialment quan són menors. El debat que s’acosta hauria de «superar judicis morals» per abordar-se des d’una perspectiva «de consum responsable» i no dicotòmicament entre l’«abstenció o l’addicció».

Francisco Pascual, president de Socidrogalcohol, avisa en sentit contrari que una legalització comportaria el risc que augmentés «el consum». Previsiblement, «tard o d’hora» s’acabarà «legalitzant» d’una manera o d’una altra, concedeix. Però abans de plantejar-s’ho resulta imprescindible invertir en «educació», avisa. És imprescindible més consciència social sobre el mal que provoca el cànnabis. Legalitzar-lo i prou implicaria fer-lo «més accessible» als menors, que també són els que més «patologies psiquiàtriques» acaben patint.