La Internet Fosca, pensada per als dissidents

El gran moment de la xarxa va arribar arran del 'cas Snowden'

zentauroepp22704749 nsa whistleblower edward snowden  an analyst with a u s  def170210192326

zentauroepp22704749 nsa whistleblower edward snowden an analyst with a u s def170210192326 / HANDOUT

1
Es llegeix en minuts
Carmen Jané
Carmen Jané

Redactora

Especialista en Periodista especialitzada en tecnologia, continguts digitals i elearning. Escric des de Última Hora.

ver +

Els primers dissenys de comunicacions ocultes sobre la World Wide Web (1989), la internet d’enllaços, daten de 1996. Tor, o una cosa  molt semblant, es va començar a usar el 2002. El seu destí inicial era mantenir la llibertat d’expressió al món i permetre que dissidents polítics en països amb censura (actualment l’Iran, Turquia, Egipte o la Xina) poguessin comunicar-se sense deixar rastre a la internet convencional (l’anomenada clearnet) o la fosca (dark web). No obstant, la majoria de nodes estan als EUA i Europa, segons TorProject. 

    Fins i tot avui, hi ha organitzacions i persones que copien o difonen allà informacions que poden ser vetades, com Wikileaks. Però les teories de la conspiració veuen el camp adobat. 

Notícies relacionades

    Encara que és gairebé impossible de saber, es calcula que la dark web de Tor té actualment uns 5.000 nodes i l’usen uns dos milions de persones. Molt pocs en comparació amb els més de 3.500 milions d’internautes que es calcula que hi ha al món, gairebé la meitat a l’Àsia.

    El gran moment d’ús de Tor va venir a partir del cas Snowden, quan molts activistes van prendre consciència de la necessitat de protegir el seu rastre online. Però la popularització d’eines que protegeixen la privacitat ha fet que no sigui necessari quedar-se a la Internet fosca.