Ultimàtum a Espanya per la contaminació a Barcelona, Vallès-Baix Llobregat i Madrid
La Comissió Europea envia una última carta d'advertència per no complir els límits de diòxid de nitrogen
Les autoritats espanyoles tenen dos mesos de termini per respondre a Brussel·les amb mesures correctores
Barcelona contaminada. /
La qualitat de l'aire segueix sent una de les assignatures pendents d'Espanya. La Comissió Europea ho posava negre sobre blanc fa només 10 dies al seu informe anual sobre la política mediambiental als països de la UE i aquest dimecres ha fet un pas més enviant un ultimàtum a les autoritats espanyoles per “la violació constant dels nivells de contaminació atmosfèrica” en tres zones: Madrid, Barcelona i el Vallès-Baix Llobregat.
Segons la Comissió Europea, tot i els plans i les mesures adoptats, els fets no han canviat. Els informes i les dades enviats pel Govern espanyol en relació amb el període 2010-2014 confirmen una superació constant dels nivells de diòxid de nitrogen (NOX) tant a l'àrea de Barcelona com al Vallès-Baix Llobregat i a Madrid. “Considerant la situació de continu i persistent incompliment dels valors límits de NO2, la Comissió opina que les mesures adoptades per Espanya han fracassat a l'hora de reduir l'incompliment”, subratllen fonts de l'Executiu comunitari.
Espanya disposa ara de dos mesos de termini per respondre a Brussel·les amb les mesures que pensa adoptar per resoldre la situació. Si la resposta no satisfa l'Executiu, el següent pas podria ser una denúncia davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea. La UE compta des del 2008 amb una normativa que estableix límits de qualitat de l'aire que no es poden superar i que obliga els Estats membres a limitar l'exposició dels ciutadans a contaminants nocius com el NOX.
INCOMPLIMENT GENERALITZAT
Encara que és de compliment obligat, en 23 dels 28 Estats membres les normes se segueixen incomplint i els nivells se superen en 130 ciutats. De fet, a més d'Espanya hi ha quatre països més que també han rebut el toc d'atenció de Brussel·les: Alemanya, França, el Regne Unit i Itàlia. En el cas alemany, els problemes afecten 28 zones entre les quals s'inclouen les ciutats de Berlín, Munic, Hamburg i Colònia. A França hi ha 19 zones -entre elles París, Marsella i Lió- amb valors de NOX superiors als permesos, 16 al Regne Unit -incloent-hi Londres, Birmingham i Leeds-, i a Itàlia -des de Roma fins a Milà- 12.
Cada any, recorda la Comissió, moren a la Unió Europea de forma prematura i com a conseqüència de la mala qualitat de l'aire 400.000 persones, i milions pateixen malalties respiratòries i cardiovasculars provocades per la contaminació de l'aire. Només el 2013 es van produir unes 70.000 morts, tres vegades més que el nombre de morts a compte d'accidents de trànsit.
Entre la bateria de mesures possibles per combatre la contaminació, la Comissió inclou des de la reducció del volum global de trànsit -el 40% de les emissions de NOX són pel trànsit rodat i el 80% a vehicles dièsel- fins a l'ús de combustibles menys contaminants o el canvi a vehicles elèctrics. “La reducció de les emissions de dièsel és un pas important”, suggereix Brussel·les, que demana un esforç no solament a nivell nacional sinó també local i regional.