Els 'muggles' també volen (amb la imaginació)

Els jugadors de 'quidditch' en la realitat corren amb un pal entre les cames en lloc de volar sobre una escombra

2
Es llegeix en minuts
JÚLIA BAQUERO / BARCELONA

No poder volar al damunt d’una escombra no ha sigut cap mena d’impediment per fer realitat l’esport dels llibres de J. K. Rowling. Els coneguts com a muggles –els que no són mags a la saga de Rowling– també el practiquen. De fet, els diumenges al matí per a molts jugadors és temps de retrobament, de comunitat.

El quidditch va néixer l’any 2005 a  la universitat nord-americana de Middlebury (Vermont), i dos anys més tard se’n va celebrar el primer partit intercol·legial del món. A poc a poc, aquest esport universitari es va anar expandint a Europa. Va arribar a Espanya el desembre del 2012 amb el Barcelona Eagles Team, fundat per Alba Arrieta. «La curiositat i les ganes de provar el quidditch a la vida real, la voluntat de fer esport sense estar subjecte a una rigidesa logística i el fet que fos un joc mixt em van portar a crear aquest equip», recorda la fundadora.

UN PAL ENTRE LES CAMES / Traslladar el joc de ficció a la realitat ha comportat alteracions com desar les escombres i córrer amb un pal entre les cames.

Els partits els disputen dos equips, cada un amb set jugadors situats dins el camp, que porten a terme diferents tasques. Al damunt del terreny de joc es col·loquen tres caçadors, que són els que s’encarreguen d’anotar 10 punts per llançament, fent passar la pilota (quaffle) per les anelles de l’equip contrari.

Defensant aquestes anelles hi ha la figura del guardià, que és el que ha d’impedir que el rival sumi punts al marcador. Els dos copejadors evitaran que l’equip contrari arribi fins a les anelles tirant-los altres pilotes (bludgers) per reduir-los. L’última posició és la del buscador, que ha d’atrapar la petita bola daurada (snitch), que anota 30 punts al marcador. La snitch no és una pilota alada que recorre el camp com a la saga potteriana, sinó que va enganxada a la part posterior de la cintura del jugador anomenat snitch runner. L’equip que l’atrapi es proclama guanyador.

La comunitat quidditch ha crescut a passos de gegant. Actualment, Espanya acull 24 equips, mentre que a nivell internacional hi ha 500 equips amb presència en més de 26 països. L’augment d’integrants dins el col·lectiu ha permès la posada en marxa del torneig Barcelona Moustache Time, una competició referent al sud d’Europa.

OPORTUNITAT DE NEGOCI/ Hi ha qui ha trobat en el quidditch una oportunitat de negoci. Dos exalumnes de la Universitat d’Oxford, Jan Mikolajczak i Luke Twist, han fundat l’empresa BlueHawk, que s’encarrega de subministrar material als equips i tornejos. «Mentiríem si diguéssim que tot va començar amb un pla de negoci detallat; només teníem una bona idea i ganes de tirar-la endavant», explica un dels membres.

Notícies relacionades

El comitè organitzador del torneig British Quidditch Cup II, que havia vist els seus dissenys en certàmens anteriors, es va interessar pel seu projecte. Mikolajczak i el seu soci van decidir obrir-se a aquest nou mercat. «Vam passar nits senceres sense dormir, però vam aconseguir complir la demanda», recorda. Aquesta feina els ha permès combinar el quidditch amb altres aficions.

Actualment, i amb l’empresa ja consolidada, lloguen i venen cèrcols i escombres de quidditch. A més a més, dissenyen marxandatge per a alguns tornejos. Tenen clar que viure exclusivament de l’empresa els serà difícil. El seu objectiu, de moment, és continuar disfrutant junts del que fan.