MOBILITZACIÓ UNITÀRIA
La vaga educativa només buida a mitges les aules contra la LOMCE
Unes 7.000 persones es manifesten a Barcelona, en una jornada de suport a l'escola pública convocada per famílies, mestres i estudiants
Ensenyament informa que tan sols el 2,7% dels mestres han secundat l'aturada a Catalunya
La jornada de vaga convocada per ahir a tot Espanya en defensa de l’escola pública, organitzada per associacions de pares d’alumnes, sindicats de docents i d’estudiants i altres moviments educatius, va tenir un seguiment desigual a Catalunya, on, segons va informar la Conselleria d’Ensenyament, només el 2,7% dels docents van secundar l’aturada. Les aules, sobretot les dels centres d’infantil i primària, gairebé no es van buidar. La incidència va ser una mica més alta a secundària.
A Espanya, on la mobilització va començar a organitzar-se des d’abans de Nadal, el seguiment va arribar al 65% del professorat, informa el sindicat CCOO, un dels promotors de la protesta. El Ministeri d’Educació, que no va facilitar dades oficials globals, en va reduir significativament l’impacte. El ministre, Íñigo Méndez de Vigo, va afirmar que la incidència va ser «mínima» i ho va atribuir al fet que «no hi ha raons objectives en aquests moments» per a una aturada com aquesta.
Més repercussió van tenir les manifestacions del migdia en mig centenar de ciutats, entre elles, les quatre capitals catalanes. A Barcelona, la Guàrdia Urbana va comptabilitzar uns 7.500 participants (molts guarnits amb la samarreta groga en contra de les retallades), però els convocants van elevar la xifra a 12.000 manifestants.
LA FARSA DEL PACTE D’ESTAT
Entre les reclamacions dels convocants hi ha, una vegada més, la derogació de la LOMCE i la restitució de la situació anterior a les retallades. A aquestes dues llargues reivindicacions, se sumen les que dirigeixen a la Generalitat perquè millori els pressupostos i habiliti un sistema de beques que garanteixin la igualtat d’oportunitats. També critiquen la subcomissió creada al Congrés per consensuar el pacte educatiu, que consideren una «farsa», segons denuncia el Sindicat d’Estudiants, una altra de les entitats promotores de l’aturada.
«La realitat ha de canviar dràsticament de manera urgent –proclama per la seva banda la Confederació Espanyola d’Associacions de Pares d’Alumnes (Ceapa)– i, mentre això no passi, que no ens intentin fer callar amb el discurs fals que estan buscant un pacte en l’educació i que convé no fer res perquè es pugui aconseguir».
LA RÈPLICA DEL GOVERN
Notícies relacionadesEl ministeri assegura que la LOMCE no es pot derogar tan fàcilment, almenys sense que hi hagi una altra llei que la substitueixi. «Perquè si no, es deixarien a la cuneta educativa vuit milions d’alumnes i 680.000 professors», argumenta Méndez de Vigo, que afirma que les principals retallades aplicades el 2012 ja s’han revertit.
Pel que fa al sistema de beques, que d’ençà que governa el PP obliga els estudiants que vulguin optar a una ajuda a obtenir una puntuació mitjana de 5,5 el primer any i de 6,5 els següents, «l’anterior model gastava més del que tenia pressupostat i això va generar el 2012 un deute de 1.000 milions d’euros», indica. «Ara es gasta el que es té i es prima la renda baixa i l’esforç dels estudiants», conclou.
Íñigo Méndez de Vigo Mestres i professors Educació secundària Educació primària Educació infantil Educació a Catalunya LOMCE Ministeri d'Ensenyament
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia