CANVI DELS HÀBITS CIUTADANS

La reforma horària passa de la teoria a la pràctica

El pacte nacional amb tots els sectors implicats es firmarà abans de l'estiu

La consellera Munté anima a treballar per una organització del temps "més cívica"

Anunci de la Generalitat per donar a conèixer la reforma horària.  / GENERALITAT DE CATALUNYA

1
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Que la reforma horària passi de la teoria a la pràctica, del consell d’ancians a la política, és una bona i una (potser) mala notícia. Bona perquè el treball d’estudi, el procés participatiu i tots els debats –iniciats el mes de gener de l’any 2014– han demostrat que hi ha interès en una nova organització del temps. Potser dolenta perquè la burocràcia no es caracteritza per la seva agilitat i facilitat a l’hora de tirar endavant projectes. El temps ho dirà. En qualsevol cas, el trànsit de Catalunya cap a hàbits diferents inicia la via dels fets concrets.

  

 Abans de precisar el camí a seguir, serà necessari que els actors implicats firmin el pacte nacional per a la reforma horària, cosa que s’espera per a abans de l’estiu. Sindicats, administracions públiques (Govern, ajuntaments, diputacions...), patronal, escoles, comerç, sector audiovisual, teatres i centres mèdics. Tots, com va expressar ahir la consellera de Presidència, Neus Munté, durant la presentació de les conclusions del consell assessor de la reforma horària, en pro d’aconseguir uns «temps més cívics». Per a ells serà necessari establir un moment zero, el dia en què certes coses hauran de canviar de cop. Pot ser que sigui el prime time de TV-3. O l’horari de l’institut, el dels funcionaris. Gestos importants que empenyin el sector privat a anar-s’hi sumant a poc a poc. El pacte nacional proposarà mesures concretes. I el que és més important: establirà un marc pressupostari.

Notícies relacionades

  

 Del 12 al 18 de juny se celebrarà una setmana de la reforma horària en què diferents ajuntaments i entitats privades i públiques organitzaran actes per promocionar els nous hàbits ciutadans. El programa s’està elaborant, però el que és més probable és que se’n realitzin proves pilot perquè qualsevol pugui degustar i opinar sobre les virtuts i els defectes de l’invent.