Menjadors a l'institut, no només un plat calent

Els estudiants usuaris del servei alimentari també fan activitats de reforç i extraescolars

La convivència al centre millora, asseguren els directors que apliquen el programa

Tres estudiants de l’institut Europa de l’Hospitalet, a l’hort escolar.

Tres estudiants de l’institut Europa de l’Hospitalet, a l’hort escolar. / RICARD FADRIQUE

2
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / BARCELONA

Després de sis hores de classes, un adolescent no menja. Devora. A l'institut Santa Eulàlia de Terrassa, en una sala que fa només tres anys era la biblioteca del centre, regna el silenci més absolut mentre una trentena d'estudiants d'entre 12 i 16 anys ingereixen un plat de crema de verdures i un bon tros de truita de patates amb amanida com a guarnició. "A alguns els costa menjar hortalisses, perquè no hi tenien costum", indica Nayeli Herència, tècnica de l'associació educativa Can Palet, que organitza aquest servei. 

"És que alguns dels nois que són aquí, no van anar al menjador escolar durant la primària", precisa l'educadora. I això per què? "És que com que la Generalitat no els donava la beca completa i les seves famílies no podien aportar el 50% que els corresponia, menjaven a casa... I allà, pel que ells expliquen, només hi havia pasta i arròs", explica Herència. L'èxit de la crema de carbassa és inqüestionable: pràcticament tots repeteixen.

El 86% dels alumnes del Santa Eulàlia tenen necessitats educatives especials, la majoria per raons socioeconòmiques. "Un 66% dels estudiants d'ESO són estrangers, de 29 nacionalitats diferents, i només un terç fan aquí els quatre cursos complets de la secundària obligatòria, perquè hi ha una gran mobilitat", descriu el director, Ferran Fontané.

Al Santa Eulàlia de Terrassa  es va desmuntar la biblioteca per donar cabuda al servei

Quan acabin de menjar, sense mòbils (estan prohibits), uns escombraran, altres redreçaran les taules i el menjador, i un tercer grup recollirà i fregarà els estris d'ús comú. "Després faran una estona de repàs o reforç escolar, que no es planteja perquè millorin les notes, sinó perquè consolidin coneixements o facin els deures", assenyala Núria Abad, tècnica d'integració social de l'institut.

OBERT FINS A LES SIS

Tampoc hi ha mòbils al menjador de l'institut Europa de l’Hospitalet de Llobregat. Al menú hi ha, com a Terrassa, truita de patates, però en aquest cas es pot escollir entre això i salsitxes. De primer, toquen espirals de pasta amb salsa de tomàquet, servida en abundància per alguns. "Aquí utilitzem la cantina de l'institut i comparteixen l'espai amb els professors", detalla José Carlos González, director de Nou Quitxalles, popularment coneguda al barri com Els Juanitos, l'entitat que presta el servei.

Notícies relacionades

"Però això no només consisteix a donar un plat calent", adverteix l'activista. Els alumnes estaran a l'institut fins a aproximadament les sis de la tarda. "No tots els alumnes que participen en aquest espai de suport alimentari ho fan per raons socioeconòmiques, també tenim algun cas, d'entre els 30 usuaris del servei, de joves que, si no estiguessin aquí, es trobarien sols a casa o al carrer", especifica González. 

 amb els jubilats del barri

A l'Europa, a més de les activitats de reforç acadèmic, els estudiants poden col·laborar amb l'hort escolar, que cultiven juntament amb un grup de jubilats del barri. "És una experiència intergeneracional que està tenint uns resultats espectaculars, tant des del punt de vista dels joves com des del dels més grans", subratlla el director de Nou Quitxalles.