POLVORÍ ALS CENTRES DE LA DGAIA

Trets a l'aire de la policia en un centre de menors tutelats per la Generalitat

Un noi es va fer fort amb una destral en una instal·lació d'Esparreguera per a xavals amb trastorns

Agents locals i dels Mossos hi van haver d'intervenir per reduir-lo

icoy38303263 menores can rubio170505162909

icoy38303263 menores can rubio170505162909 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
TERESA PÉREZ / BARCELONA

El polvorí en què s’han convertit alguns centres de menors de la Generalitat va esclatar la setmana passada. En aquesta ocasió, l’incident es va produir al centre de menors de Can Rubió, a Esparreguera (Baix Llobre-gat), de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA).

    

En l’incident, qualificat com un dels més greus registrats en aquestes instal·lacions inaugurades l’any 1992, hi va haver «fins a tres trets a l’aire per intentar normalitzar la situació», segons fonts coneixedores del cas. Als Mossos no els consten els trets com a seus, mentre que la Policia Local d’Esparreguera no s’ha volgut pronunciar, si bé testimonis presencials atribueixen a un agent d’aquest cos els trets. En aquest centre s’atén 25 joves d’11 a 21 anys, tutelats per la Generalitat i que pateixen malalties mentals i trastorns de conducta greus.

    

Arran d’aquest incident, la plantilla ha reclamat un increment del personal de seguretat i que es reconegui el centre com a espai terapèutic, «amb infraestructures i personal especialitzat», ja que «els recursos són mínims». Ara funciona com a centre residencial d’acció educativa (CRAE). Els joves fan la formació educativa i terapèutica a dins del centre.

ESPAI QÜESTIONAT

El director general de la DGAIA, Ricard Calvo, ha confirmat els fets, però ha declinat fer declaracions. Les instal·lacions del centre, la falta de personal i la tipologia dels joves ingressats fan que la situació sigui una bomba de rellotgeria. Can Rubió ha sigut qüestionat, per tercera vegada, en l’últim informe anual del Síndic de Greuges presentat el mes de desembre de l’any passat.

  

 L’agressió es va produir el dia 27 d’abril passat al finalitzar una activitat a l’hort de Can Rubió. A un dels nois, d’uns 17 anys i que ja havia protagonitzat altres incidents, li van caure a terra uns ous que acabava de recollir al corral que hi ha al centre. «Es van sentir algunes rialles», han explicat diverses fonts, i això «va desencadenar en el noi una reacció inesperada i va començar a tirar coses a terra». L’educador va calmar la situació i les aigües van tornar al seu curs.

  

 No obstant, la tensió es va tornar a reproduir poca estona després. «L’agressor s’havia apropiat d’una petita destral, una de les eines amb què es treballa al taller terapèutic, i va començar a amenaçar altres joves del centre. El personal 

–continuen explicant– va apartar la resta de xavals i es van quedar amb el noi per intentar calmar-lo», han assegurat. El responsable de l’incident es va fer fort amb l’eina i se la va acostar al coll. «Al no poder desarmar-lo, es va avisar la policia municipal d’Esparreguera i, més tard, també els Mossos de Martorell». Fonts consultades han ratificat que «les agressions entre xavals i d’aquests amb els educadors van en augment».

  

 La Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies, de qui depèn la DGAIA, va explicar, per escrit, amb aquestes paraules l’incident: «Aquest CRAE atén nois amb especials necessitats i un d’aquests nois en un moment donat ha tingut una reacció d’amenaces greus a l’equip. Amb la intervenció de la policia es va poder reconduir tota la situació i tornar a la normalitat». El noi va ser ingressat a la sala de contencions del recinte, que, segons el personal, «s’utilitza per a casos molt concrets, però que són alegals». Després d’estar retingut en aquest espai, va ser ingressat dijous a la unitat de crisi per a adolescents de Sant Boi de Llobregat.

PROTOCOL DE SEGURETAT

Fonts coneixedores del cas van voler ressaltar que l’incident és producte de la «malaltia mental del menor» i van atribuir la situació a la falta de recursos assistencials que hi ha en aquestes instal·lacions gestionades per la direcció general. Per això van insistir: «Les malalties no es poden evitar, però sí que es poden evitar els riscos». A Can Rubió conviuen xavals d’11 anys amb altres de 21 anys que esperen que els assignin altres recursos terapèutics.

Notícies relacionades

    

Actualment s’està treballant en la redacció d’un protocol de seguretat davant d’agressions. Aquest projecte contempla aspectes com la instal·lació d’alarmes, la millora de les infraestructures i l’augment del personal de seguretat, entre altres accions preventives. Fonts sindicals asseguren que aquest document, en què treballen des del mes de novembre passat, «serà una realitat en poc temps».