oferta universitària

Fre als graus de tres anys a la universitat pública catalana

La UPC serà l'única que incorporarà el curs que ve un nou grau curt, però a preu privat

La Generalitat ordena retirar a última hora tres titulacions que la UB i la URV ja tenien a punt

zentauroepp33536506 universidad170531182035

zentauroepp33536506 universidad170531182035 / AUGUST BLAZQUEZ RUBI

2
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / BARCELONA

El desembarcament de les carreres de tres anys a la universitat catalana haurà d’esperar fins a millor ocasió. Almenys en la pública. Quan només falta una setmana perquè comenci la preinscripció universitària a Catalunya, la Universitat de Bar-celona (UB) i la Universitat Rovira i Virgili (URV) acaben de rebre la comunicació de la Generalitat que els tres graus de 180 crèdits (tres anys de durada) que anaven a impartir el curs vinent queden de moment cancel·lats.

Es tracta dels estudis d’Empresa Internacional i dels de Cinematografia, tots dos a la UB, i dels de Tècniques de Bioprocessos Alimentaris, a la URV. L’única pública que sí que segueix endavant amb els seus plans inicials és la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que manté l’oferta de Disseny, Animació i Art Digital, una carrera de tres anys que, tot i estar sota el paraigua d’una institució pública, es realitzarà a les instal·lacions del centre privat CITM, a preu també privat (el primer curs costarà 6.300 euros).

Encara que els tres graus retirats havien rebut l’autorització de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU), encara estaven pendents del vistiplau definitiu del Consell d’Universitats, l’organisme dependent del Ministeri d’Educació que certifica en última instància totes les noves titulacions. Aquest és l’argument que esgrimeix la secretaria d’Universitats per no incloure cap de les tres carreres en l’oferta acadèmica del curs vinent.

SEGURETAT PER ALS ESTUDIANTS

«S’ha actuat per garantir la seguretat dels estudiants», han indicat fonts del departament que dirigeix Arcadi Navarro, que al·leguen que no es podia obrir la matrícula a aquestes noves carreres sense tenir plenes garanties que l’autorització de l’Estat arribés abans de l’inici de curs. Les mateixes fonts asseguren que Universitats ha adoptat aquesta mesura «a petició de les universitats implicades», una afirmació que la UB, no obstant, nega.

Notícies relacionades

De les 13 carreres de curta durada que a l’octubre van rebre el vistiplau inicial del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), set ja han sigut descartades per al curs vinent. A les tres ja esmentades, s’hi sumen la de Conservació i Restauració de Béns Culturals (també a la UB), la de Ciències per a la Salut i el Benestar (a la UOC), i la de Paisatgisme i Fonaments de la Telecomunicació (les dues promogudes per la UPC). Aquestes quatre últimes ja no van arribar a incloure’s en la programació del curs que ve perquè les mateixes universitats van veure que el calendari per aconseguir les autoritzacions governamentals i per organitzar els estudis era molt ajustat.

Les privades, mentrestant, segueixen endavant amb els plans inicials, encara que només la Universitat de Vic (UVic-UCC) ha rebut el permís definitiu del Consell d’Universitats per posar en marxa Emprenedoria i Economia Digital. L’Abat Oliba (amb el seu Global Bussines) i la Ramon Llull (amb Màrqueting Internacional en Economia Digital, Desenvolupament de Software i Desenvolupament Multimèdia) estan a l’espera de la confirmació final. 

Només les carreres noves duraran tres anys

A Catalunya, ja s'imparteixen quatre carreres de tres anys de durada des d'aquest curs 2016-2017. Són Bioinformàtica, un grau que organitzen conjuntament la UB, la UPC i la Universitat Pompeu Fabra; Producció Digital, de la UB; Disseny i Art Digital, de la UOC, i Global Studies, una carrera que la UPF imparteix íntegrament en llengua anglesa. En tots els casos, es tracta d'estudis nous, de nova implantació o, en tot cas, innovadors per l'ús de l'anglès a les aules.