PROJECTE SANITARI A LA VISTA

El nou Hospital Joan XXIII de Tarragona guanyarà 20.000 metres quadrats

El Govern preveu enderrocar bona part de l'antiga estructura per crear un centre "més ordenat"

Salut llançarà un concurs d'idees abans de planificar l'obra, per a la qual no hi ha pressupost global ni calendari

zentauroepp18359350 tarragona  tarragon s  18 02 2012     vistas genericas del h170608185211

zentauroepp18359350 tarragona tarragon s 18 02 2012 vistas genericas del h170608185211 / Vistas genericas del hospital Joan XIII de Tarragona

2
Es llegeix en minuts
ESTHER CELMA / TARRAGONA

El Hospital Joan XXIII de Tarragona ha passat per moltes reformes i obres en els seus més de 40 anys d’història. Però ara, el vell edifici central ja pateix greus problemes estructurals i ja no n’hi ha prou amb petits retocs i pedaços. El Govern de la Generalitat, a través del seu conseller de Salut Antoni Comín, va presentar ahir la solució que sembla més viable: construir un nou centre sanitari al mateix lloc. El projecte inclou conservar al voltant d’un 25% de les instal·lacions actuals, justament les reformades recentment, però fugir de pedaços i afegits. 

Aquesta visió integral, de conjunt, se sotmetrà a un concurs d’idees durant el segon semestre de l’any. L’objectiu és fer-lo realitat per fases fins a desenvolupar un hospital universitari de primer ordre, amb una superfície de 80.000 metres quadrats, 20.000 més que ara, i d’acord amb «les necessitats que es mereixen els professionals i les persones a les quals s’han de curar», segons va afirmar el conseller de Salut, Antoni Comín.

CALENDARI EN L’AIRE 

La primera fase, segons els plans de la Generalitat, estarà acabada el 2021 i està previst que aporti un total de 40.000 metres quadrats nous. Aquesta etapa durarà tres anys i té un cost de 48,5 milions d’euros. El titular de Salut va declinar detallar el calendari de les obres i el preu de la totalitat del projecte. 

L’hospital actual està format per tres blocs que a la part del darrere donen a un heliport, un talús i una zona d’aparcament en uns terrenys que són propietat de la Generalitat. La idea és substituir aquest puzle obsolet per quatre grans edificis moderns, segons el pla que ultima Salut, la direcció clínica i el personal del centre sanitari amb la voluntat d’obtenir un «hospital més ordenat i al servei de la investigació». El nou centre constarà d’un nou bloc de serveis centrals, hospitalització i ambulatori; un altre d’urgències, cirurgia major ambulatòria, crítics i UCI pediàtrica, que ja està reformat; un tercer de docència i investigació, i per acabar, el centre sociosanitari, rehabilitació i centre d’atenció primària, en l’actual edifici Francolí.

Comín va explicar que la primera fase destina més de la meitat de l’espai –25.000 metres quadrats– als serveis d’hospitalització, gabinets d’intervencionisme, hospital de dia i tractaments com la diàlisi, ara escampats en dos dels blocs actuals. Els 15.000 metres quadrats restants es reservaran per ubicar-hi altres serveis en una fase posterior. 

ENDERROCAMENTS A LA VISTA 

Notícies relacionades

La segona fase implicarà l’enderrocament dels dos blocs buidats en la primera etapa. En aquest espai, de 15.000 metres quadrats, s’alçarà el bloc quirúrgic i la unitat de diagnòstic per la imatge. Les consultes externes ocuparan 10.000 metres quadrats més. Finalment, s’adequaran altres espais en l’únic edifici principal actual que es mantindrà construït i que, precisament, és on s’han fet millores en els últims temps.

Finalment, en la tercera fase, s’enderrocaran altres petits edificis, com les actuals consultes externes, i se’n construiran dos de nous destinats a usos administratius, d’investigació i docència. Serà en aquest punt quan l’hospital tindrà una nova façana. L’únic edifici que es conservarà ha passat per moltes millores en les quals s’han invertit més de set milions d’euros.