Antoni Mas Samora: "Vostè no sap qui soc jo"

Esquerp, sec i misogin, aquest empresari de 64 anys té nombrosos antecedents policials per estafa

Va arribar a la producció de grans actuacions musicals a partir dels campionats de balls de saló

dcaminal38875329 antoni mas samora   pere ferr    diari de tarragona170613202755

dcaminal38875329 antoni mas samora pere ferr diari de tarragona170613202755 / PERE FERRE DIARI DE TARRAGONA

4
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / CARMEN JANÉ / BARCELONA

«Vostè no sap qui soc jo». La frase l’hi va deixar anar Antoni Mas Samora a un veí, enmig d’una discussió absurda que va intentar guanyar –sense raó– recorrent al típic repertori macarra. Va deixar més perles: «Conec gent molt poderosa» i «ves amb compte amb la teva dona». El veí va acceptar el repte i es va proposar esbrinar-ho fa dos anys, abans que es convertís en el pare d’una estafa piramidal gegantina.

«D’Antoni Mas i les seves empreses hi havia moltes entrades en fòrums d’internet», explica. El titllaven «d’estafador» i denunciaven que era un paio perillós «perquè creava i eliminava empreses» a gran velocitat, sempre «de poc capital social», amb què organitzava esdeveniments musicals. El truc estava, segueix el veí, en el fet que ell els cobrava sencers, però els proveïdors de material sovint es quedaven atrapats entre diverses empreses per les quals viatjaven les seves factures fins que una es declarava en fallida, abaixava la persiana i s’evaporava la possibilitat de cobrar-les.

Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, Mas va ser arrestat per primera vegada a Barcelona el 1989. Va ser novament detingut a Cornellà el 1994. Hi va haver jutges que van ordenar detenir-lo perquè fugia de la justícia a Saragossa, Madrid, Terrassa i Barcelona. Totes aquestes ordres, ja caducades, es van dictar als 90. Fonts policials, no obstant, aclareixen que no té antecedents amb els Mossos d’Esquadra, fins a la detenció del 6 de juny, ni tampoc cap condemna judicial, malgrat haver estat sota la lupa de la justícia des que va començar la seva activitat empresarial, sempre per delictes d’estafa i falsificació documental.

Truita amb Cacaolat

Mas viu amb la seva dona i amb la seva sogra en un pis llogat de l’avinguda de Sarrià. Allà van estar el dimarts 6 de juny 11 agents de paisà dels Mossos per registrar-lo a fons. A ell se’l van emportar detingut. Fins a aquesta adreça també hi han anat arribant diverses persones a buscar-lo els últims dies perquè «els devia diners».

Entre casa seva i l’oficina de Creaciones Olimpia SA, el seu despatx del carrer de Gelabert, hi ha uns 300 metres. Als comerços del barri, el que expliquen d’ell és que és un home «sec», gairebé «antipàtic». Cada tarda, a l’hora de berenar, anava puntualment a un bar pròxim a menjar-se un tros de «truita de patata sense pa» que regava amb «un Cacaolat». Fonts d’aquest entorn asseguren que tant Mas com la seva dona eren «molt exigents» –o «molt superbs»– amb el servei de porteria, amb els lampistes i amb les cuidadores que atenien la sogra. «Més d’una va marxar plorant». A un d’ells, el matrimoni li va negar els 10 euros que es cobra a l’edifici per baixar les escombraries de la porta fins al contenidor.

Estrena amb Alejandro Sanz

Mas va començar la seva carrera com a promotor musical com a Ata Producciones i Eventos organitzant actuacions a Roses, on va portar Alejandro Sanz el 2007, en un dels dos únics concerts que va fer l’artista a Catalunya dins de la seva gira mundial. Repetiria a l’any següent també a Roses amb Estopa, el 2009 amb El Canto del Loco i el 2010 amb David Bisbal.

El 2012, quan el festival de Cambrils vivia les seves hores més baixes, Mas es va oferir a organitzar-lo a canvi de la cessió d’un espai. Va muntar un concert de Miguel Bosé al camp de futbol per a, a partir del 2014, assumir tot el festival amb 11 actuacions, entre les quals van figurar Manel, Hombres G, Miguel Poveda i la soprano Ainhoa Arteta.

Però el negoci més constant de Mas eren els campionats de ball. Tenia l’exclusiva de l’organització dels esdeveniments de la Federació Espanyola de Balls de Saló, el president de la qual, Luis Vañó, acaba de ser nomenat membre executiu del Comitè Olímpic Espanyol. Amb Vañó, Mas va aconseguir situar el ball esportiu en el focus mediàtic per atraure ajuntaments, patronats de turisme i empreses patrocinadores. Als seus col·laboradors més pròxims els pagava sense problemes, assegura Soledat Farré, de Ballrum, «però era un impresentable i un misogin».

Notícies relacionades

Van muntar el Dance Festival a Platja d’Aro durant 17 anys i van estendre el model a l’Hospitalet de l’Infant, Salou, Santa Maria de Palautordera i Lloret. «Tant la seva dona com els seus fills hi col·laboraven. Estaven molt units. Ha sigut una sorpresa tot això», explica la periodista Imma Pedemonte, que presentava les retransmissions dels actes per a TV-3 i que ja va coincidir amb ell fa 30 anys a la revista 'Patí Sport'.

Fa dues setmanes, a finals de maig, Mas va enviar algunes factures falses, amb imports de fins a 200.000 euros, operadors de publicitat. Deia que això era el que havien costat les aparicions de grans companyies a les televisions privades. Ningú va pagar. Fins i tot va sorprendre una estafa tan tosca: ¿si no l’havien contractat, per què li havien de pagar? Potser estigués enviant les factures per reforçar el miratge darrere del qual amagava l’estafa piramidal. Un últim intent abans de confessar-ho tot