ENGANY COL·LECTIU

El 'Madoff català' va pagar a Hisenda per les operacions fictícies

Ara vol reclamar a l'Agència Tributària que li torni el que va aportar per les retencions dels interessos obtinguts

2
Es llegeix en minuts
M. JIMÉNEZ BOTÍAS / J. G. ALBALAT / BARCELONA

Antoni Mas Samora, el 'Madoff català', va ingressar aHisenda les retencions corresponents dels interessos que va pagar als seus clients fruit de les operacions fictícies que va realitzar per justificar la 'pilota' de factures falses per mitjà de la qual va arribar a moure més de 200 milions d’euros. Mas reconeix aquesta particular situació en l’autoinculpació que va fer a finals del mes de maig passat a l’explicar com funcionava l’operativa que va establir amb una firma patrimonial del grup constructor San Martín.

Segons reconeix, les operacions que es van realitzar amb el grup de la família San Martín van arribar als 96,5 milions d’euros. «Pot ser que arribin als 100 milions, i els que s’han satisfet a Hisenda per raons d’aquestes operacions fictícies; això fa que el resultat (d’aquestes operacions) sigui de paritat o fins i tot de deute», declara. Bàsicament, Mas afirma que, per donar un aspecte de legalitat a les operacions realitzades amb les factures falses, va practicar retencions a la part corresponent als interessos que pagava als inversors que van confiar en ell. Es desconeix quina quantitat va pagar a Hisenda, encara que podria superar els 15 milions d’euros.

DIVERSOS MILIONS

El cas és que van ser pagaments reals sobre operacions fictícies, pels quals el mateix Mas pretén ara que es reclamin a Hisenda. «És cert que pels emoluments rebuts en concepte d’operacions fictícies, pels quals s’ha tributat, una vegada fet el càlcul previst, s’ha de reclamar a la Hisenda pública el que s’ha percebut per raó d’operacions que no han existit i que, per tant, no estan subjectes al pagament de cap impost, malgrat la qual cosa, s’han satisfet, i això suma un considerable import de diversos milions d’euros», exposa en la seva declaració.

El Grupo San Martín, que ha declinat fer qualsevol comentari a aquest diari, ha sigut un dels grans contribuents al negoci de Mas. En la declaració que va fer davant els Mossos d’Esquadra apareix la firma Cana Cuatro Inversión y Gestión, que ell mateix defineix com a comissionistes, els quals percebien «un elevat percentatge respecte al capital invertit i els rèdits derivats d’això». Es dona la circumstància que Cana  Cuatro Inversión y Gestión és una empresa de Julio Sanmartín i Eduardo Benzo, el gendre d’aquest que figura com un dels enllaços amb el grup familiar.

COMPLICITATS

Notícies relacionades

Mas declara que es va reunir amb Javier Boceta Villagrà, Julio Sanmartín i Eduard Benzo i explica: «Sanmartín té quatre filles i el senyor Benzo i el senyor Boceta estan casats amb dues de les seves filles, a part hi ha un fill, Daniel Sanmartín». Tots ells apareixen en la societat Monteprados Gestión, la firma amb què Publiolimpia va constituir una UTE, denominada Monteolimpia, per realitzar els operacions d’inversió.

En un moment de la seva declaració, Mas afirma: «Estic completament convençut que aquests comissionistes o representants (Cana Cuatro), i no descarto que això arribi o pugui arribar fins als mateixos inversors, coneixien perfectament que les operacions no es corresponien amb la realitat».