ELS DETINGUTS DECLARARAN DAVANT EL JUTGE DIJOUS I DIVENDRES
Operació policial contra el frau en el cobrament de drets d'autor
La Policia deté 18 implicats en una trama que esquitxa "uns quants membres de la SGAE" i personal de cadenes autonòmiques
La Societat General d'Autors recorda que fa "anys" que lluita contra el frau, conegut com 'la roda'
/
Agents de la Unitat de Delinqüència Especialitzada i Violenta (UDEV) de la Policia Nacional han detingut 18 persones en el marc d'una operació contra un presumpte frau en el cobrament de drets d'autor. Els agents han anat aquest dimarts a la seu madrilenya de la SGAE i han requerit “documentació”. La societat que representa els autors insisteix que la investigació policial -oberta el 2016 al jutjat número 2 de l'Audiència Nacional- no va contra la institució sinó contra un grup “no gaire nombrós dels seus membres” i un extreballador de qui no han facilitat el nom. Fonts de la SGAE recorden que l'actual junta directiva “fa anys” que tracta de combatre aquest presumpte frau tant en el front judicial com en l'arbitratge.
'LA RODA'
Coneguda com 'la roda', l'estafa consisteix en l'organització d'una trama per emetre en horari de matinada en diverses cadenes de televisió música de domini públic -lliure, per tant, de drets d'autor- però amb diversos retocs, de tal manera que es consideren temes nous i, per tant, subjectes a drets, que els detinguts cobressin de manera il·legal en connivència amb alguns treballadors de les cadenes, que emetien aquestes peces com a música de fons a penes audible en determinats programes. Els detinguts declararan davant el jutge Ismael Moreno dijous i divendres, informa Ángeles Vázquez. Els agents també han requerit informació a diverses televisions autonòmiques (les de Madrid, Euskadi, les Canàries, Aragó i Múrcia) per un presumpte delicte de corrupció entre particulars.
El 5 de febrer del 2015, la SGAE va aprovar una reforma per acabar amb l'anomenada 'roda' de les televisions, una pràctica que suposava que el 70% dels diners que recapta l'entitat en concepte de drets d'autor per la música en televisió correspon a peces emeses en la franja nocturna, que només té un 1% d'audiència.
25 MILIONS EN CINC ANYS
Notícies relacionadesL'expresident de la SGAE Antón Reixa va atribuir el seu cessament el juliol del 2013 a aquest problema, que "es podria carregar" en pocs anys la gestió dels drets d'autor, deia, i va denunciar en una carta dirigida als socis que "onze autors podrien haver recaptat en cinc anys més de 25 milions d'euros mitjançant aquesta pràctica".
Les cadenes de televisió paguen una quota a la SGAE per l'ús de tot el seu repertori de música sense distingir a l'hora de pagar la quota d'audiència, de manera que, segons l'associació professional Plural, "controlen, a través de les seves pròpies editorials musicals, fins al 50% de la recaptació d'aquesta música emesa de matinada".
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín