FOC INCONTROLAT I ALTES TEMPERATURES A HUELVA

Còctel infernal a Doñana

El vent i la calor compliquen l'extinció d'un incendi que va obligar a desallotjar 2.000 persones i en va deixar incomunicades 50.000 diverses hores

La Junta d'Andalusia no descarta que el foc que ja arriba al parc natural 'fos provocat' per l'acció humana

L’incendi declarat ahir a la nit al paratge La Peñuela de Moguer (Huelva) ha entrat a l’Espai Natural de Doñana. / EFE

L’incendi declarat ahir a la nit al paratge La Peñuela de Moguer (Huelva) ha entrat a l’Espai Natural de Doñana.
 
GRA005. MOGUER (HUELVA), 25/06/2017.- Imagen de EFE Televisión del incendio declarado anoche en el paraje La Peñuela de Moguer (Huelva) que ha entrado en el Espacio Natural de Doñana, según ha confirmado el consejero de Medio Ambiente y Ordenación del Territorio, José Fiscal. Un total de 57 efectivos de la Unidad Militar de Emergencias y once medios aéreos se han incorporado al operativo de extinción del incendio forestal declarado a las 21:30 horas ayer en el paraje La Peñuela, de Moguer (Huelva), que continúa activo, y que ha obligado al desalojo de más de 300 personas. La dirección del Plan Infoca ha autorizado el regreso de las personas que fueron desalojadas esta madrugada del Hotel Solvasa y de las viviendas de la zona conocida como Bonares en Mazagón (Huelva) por el incendio. Por su parte, aún no han podido hacerlo las personas que se alojaban en el cámping Cuesta de la Barca, el poblado forestal, el Parador de Mazagón, el cámping Doñana y del Instituto Nacional de Técnica Aeroe

/

3
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

Calor i sobretot unes fortíssimes ratxes de vent canviant es van conjurar ahir per convertir el parc natural de Doñana, la zona de protecció del parc nacional, en un infern. Malgrat els esforços del mig miler d’agents desplaçats a la zona, entre els quals s’incloïen un centenar de militars de la Unitat Militar d’Emergències (UME), ahir, a final de la tarda encara no s’havia aconseguit estabilitzar l’incendi iniciat dissabte a la nit a Moguer (Huelva) i que va obligar a evacuar 2.300 persones de matinada. Així mateix, 50.000 persones més van quedar incomunicades ahir a la tarda al nucli de platja de Matalascañas a causa del tall de l’única carretera de sortida de què disposa la localitat per agilitzar les tasques dels bombers.

Tot i que de moment no s’han produït danys personals, sí que es pot considerar un dels pitjors incendis registrats a la província per les destrosses materials i el dany mediambiental causat. Des de la Junta d’Andalusia, a més, van assenyalar durant tota la jornada que al darrere «hi ha la mà de l’home», encara sense precisar si de forma intencionada o no, ja que no es van detectar tempestes seques dissabte.

EL CORDÓ DE PROTECCIÓ 

La zona afectada és un paratge de pi i vegetació mediterrània a escassa distància del mar, també de cultius de maduixes,  que forma part del cordó de protecció del parc nacional de Doñana, l’espai de més valor mediambiental. Les dues àrees constitueixen la reserva ecològica més gran d’Europa, d’aquí ve que els esforços se centrin, una vegada garantida la seguretat de la població, a evitar que les flames continuïn afectant Doñana, com va subratllar ahir el conseller andalús de Medi Ambient, José Fiscal.

I és que el vent, de vegades huracanat, va complicar d’allò més les feines d’extinció. «Bufa d’un costat i de l’altre, i s’ajunta amb els vents procedents de les marees, de manera que produeix una mena de ventilador que mou les flames en totes direccions», va dir al migdia el director general del Dispositiu per a la Prevenció i Extinció d’Incendis Forestals d’Andalusia (Infoca), Juan Sánchez. La voracitat era tan gran que el foc va cremar un front de 12 quilòmetres en cinc hores durant la nit. Tot just ahir entre les set i les vuit del vespre, quasi un dia després, va girar a direcció nord, cosa que va permetre entreveure-hi «un escenari més esperançador», va apuntar Fiscal.

Aquest canvi va frenar el progrés de les flames en direcció a Matalascañas, cosa que va possibilitar que cap a les nou del vespre s’obrís la carretera que comunica aquesta platja amb Mazagón per permetre la sortida, escortats per la Guàrdia Civil, dels banyistes atrapats durant tota la tarda. El descens de velocitat també va millorar les previsions a la zona del preparc, on els agents es van esforçar de valent, tot i que treballant amb la previsió d’una llarga nit d’activitat. Encara no hi ha estimació de les hectàrees afectades.

Notícies relacionades

L’incendi es va iniciar dissabte cap a les 21.30 hores del vespre al denominat camí de Las Peñuelas, entre Mazagón i Moguer. Les flames van començar a propagar-se a gran velocitat per una àrea de densa vegetació ressecada per la calor i la falta de pluja, tot i que, donada l’hora, les dotacions aèries no s’hi van poder incorporar fins diumenge a primera hora. En tot just una hora des de l’inici de l’incendi es va decretar el nivell 1 d’emergències i van començar els desallotjaments. Primer, un càmping amb 1.500 persones, a les quals al cap de poc es van sumar els ocupants del Parador Nacional. En els dos casos, part de les instal·lacions exteriors van quedar danyades per les flames.

Amb el pas de les hores els seguirien els habitants de diversos xalets, urbanitzacions i fins a 200 immigrants de dos poblats barraquistes. Per precaució, davant l’intens fum que tenyia el cel de negre, també es va alleujar la situació dels animals del pròxim centre de protecció del linx d’El Acebuchal i els camells del centre dunar de Matalascañas, que es van barrejar amb els atordits banyistes atrapats durant una llarga tarda.