PATRIMONI NATURAL AMENAÇAT
Andalusia aconsegueix frenar l'avanç de les flames a Doñana
El perímetre de l'incendi queda "consolidat" abans que afecti el parc nacional
El Seprona ja investiga l'origen del foc, que se sospita que va ser provocat
/
A mig matí, la gran taca negra que oferien les imatges aèries cridava l'atenció entre les verdes copes dels pins del parc natural de Doñana. No obstant, els serveis d'extinció d'incendis eren optimistes: el foc ja no avançava per dos dels fronts, i el canvi de vent permetia començar a encarriles les flames que enfilaven cap al parc. Hores després, arribava la confirmació que l'incendi iniciat dissabte a Moguer (Huelva) havia deixat d'avançar aquest dilluns. El seu perímetre quedava “perfectament consolidat”, i amb una “evolució favorable” per tal d'estabilitzar-lo durant la nit. La temença que arribés al parc nacional començaven a esvair-se.
Así amanece #Doñana gracias a la labor de todo el dispositivo de extinción en la ejecución de la estrategia planificada anoche. pic.twitter.com/PcWmrViBcX
— INFOCA (@Plan_INFOCA) 26 de junio de 2017
Mig miler d'efectius entre serveis d'extinció d'incendis i integrants de la Unitat Militar d'Emergències (UME) han estat treballant durant tota la jornada per controlar les flames i, sobretot, evitar que a causa de la calor i les altes temperatures que acumulava encara el terra es produïssin rebrots. Si calia, posant gel a sobre de la runa fumejant. Amb el pas de les hores l'aspecte dels responsables del dispositiu d'emergència era diferent i començava a irradiar “optimisme moderat” malgrat la gravetat de la situació i sobresalts com el conat registrat a escassos quilòmetres, a Almonte, i que ha quedat ràpidament controlat.
El vent, el mateix que havia escampat i descontrolat les flames un dia abans, amainava i bufava a favor. Per primera vegada, els efectius de la lluita contra el foc anaven “davant de l'incendi”, ha assegurat la Conselleria de Medi Ambient, reconeixent que la situació era “inesperada” perquè calculaven que encara trigarien més a controlar les flames que s'acarnissaven amb els pins i els matolls.
Per aconseguir-ho ha sigut fonamental el treball desenvolupat durant la nit pel dispositiu de bombers, treballant a peu de muntanya i amb maquinària agrícola pesant que ha permès establir el tallafoc que ha ajudat a perimetrar l'incendi i ha frenar-ne l'avanç. De fet, durant el matí ni tan sols ha calgut l'ús de tots els mitjans aeris, alguns d'arribats des de Castella-la Manxa, per no fatigar els pilots i poder-los utilitzar a fons en punts concrets.
UN MILER DE PERSONES DESALLOTJADES
Tot i la millora de la situació, un miler de persones han continuat aquest dilluns desallotjats de casa seva, i amb avís exprés de les autoritats que no intentessin tornar per iniciativa pròpia perquè la seva vida encara corria perill. Al llarg de la nit de diumenge han aconseguit sortir per carretera moltes de les 50.000 persones que aquella mateixa tarda havien estat incomunicades pel tall de vies per facilitar les tasques d'extinció. Alguns dels afectats subratllaven la solidaritat dels que tenien casa amb els banyistes que hi havien anat a passar el dia i es van veure atrapats. I és que les flames van saltar a l'altre costat de la carretera, paral·lela al mar, que uneix la platja de Matalascañas amb Mazagón i van reduir per exemple a cendres un dels paratges verges de la zona.
Als voltants de Moguer, alguns damnificats es desplaçaven fins als càmpings desallotjats per comprovar com havien quedat les seves pertinences, en molts casos completament cremades. Unes 500 persones, la majoria temporers immigrants i turistes, encara estaven reallotjats en dependències municipals davant la impossibilitat de tornar als seus allotjaments o barraques.
Notícies relacionadesAsí ha quedado el Camping Doñana tras el incendio. Esto duele en el alma. Ver un paraíso transformado en un auténtico páramo. pic.twitter.com/N2sB6h94JG
— Manuel Tirado (@manologandi) 26 de junio de 2017
Amb el foc encara actiu però delimitat, el pas previ a control-lo, ha arribat el moment que l'Infoca (el dispositiu per a la prevenció i extinció d'incendis forestals d'Andalusia) i el Seprona comencessin a investigar les causes de l'incendi. Novament, les autoritats han apuntat a la mà de l'home, ja que a aquella hora no es va registrar cap tempesta elèctrica a la zona.
La possible intencionalitat de les flames en un paratge tan privilegiat ha desencadenat nombroses especulacions al llarg de la jornada. La Unió de Petits Agricultors (UPA) de Huelva va arribar a emetre un comunicat negant que l'incendi tingués a veure amb una “agricultura descontrolada”, i recordant que són els més interessats a protegir un entorn que els alimenta. També es van començar a difondre rumors sobre suposats interessos especulatius amb els terrenys afectats. La mateixa presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, ha assegurat contundent des de primera hora que “ni un sol metre de l'entorn de Doñana que hagi sortit cremant serà requalificat o destinat a un altre ús”, recordant l'especial protecció de què gaudeix aquest entorn ecològic.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"