ANÀLISI DEL DEPARTAMENT D'ENSENYAMENT

Gran millora de l'anglès en els exàmens de competències bàsiques a Catalunya

Els pitjors resultats els obtenen els estudiants de quart d'ESO en coneixement cientificotècnic

jjubierre39190934 pruebas primaria170706140946

jjubierre39190934 pruebas primaria170706140946

2
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos
Antonio Madridejos

Periodista

ver +

Els resultats d'anglès en les proves de competències bàsiques a Catalunya, un examen anual que avalua el nivell dels estudiants de sisè de Primària i de quart d'ESO, han experimentat aquest any un destacat augment i de forma sorprenent -o no-. L'anglès s'ha convertit en la millor de les quatre matèries analitzades, segons mostren les dades fetes públiques aquest matí pel Departament d'Ensenyament. No ha sigut fruit de l'atzar ni d'un examen més fàcil, ha insistit Joan Mateo, president del Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu. Segons la seva opinió, en els millors resultats hi influeixen tant els canvis metodològics adoptats pels centres com el fet d'impartir algunes assignatures en anglès, aprofundir en les competències comunicatives o destinar més hores a la matèria, i també el creixent reconeixement social de què gaudeix la llengua anglesa i l'indubtable esforç econòmic que realitzen molts pares al marge dels col·legis i instituts.

Concretament, l'anglès ha obtingut un 79,9 sobre 100 en la prova de sisè de Primària, i un 74,1 en la de quart d'ESO, davant el 73,7 i 71,0 de l'any anterior. El 70, el llindar en què se situa l'aprovat, també és superat per les altres tres matèries avaluades tant a Primària com a Secundària (matemàtiques, català i castellà). L'única llacuna és el coneixement cientificotecnològic, prova que només fan els alumnes de quart d'ESO, que obté un 65,9.

Al marge de l'anglès, Mateo també ha destacat el cas de les matemàtiques a quart d'ESO, que ha superat el 70 per primera des que el 2012 es van començar a fer les proves. "És un augment prou clar per descartar el marge d'error", insisteix Mateo. La tendència des del 64 aconseguit fa cinc anys.

EL 94% DEL CENS ESCOLAR

En total, 74.507 alumnes de sisè de Primària i 65.358 de quart d'ESO, tant de l'escola pública com de la privada i la concertada, van realitzar la primavera passada les proves d'avaluació, i els resultats s'han presentat ara. Són en els dos casos el 94% del cens escolar, un percentatge elevat per als estàndards internacionals (els absents són alumnes malalts, amb necessitats especials o que s'acaben d'incorporar al sistema, entre altres).

Les diferències obtingudes en llengua catalana i llengua espanyola són escasses, ha explicat Mateo. De fet, la primera obté més bons resultats a sisè de Primària, mentre que la segona té més puntuació a quart d'ESO. El president del Consell Superior d'Avaluació ha assumit que, en l'etapa escolar, la majoria d'elements que integren el coneixement són els de l'escola, per tant el català té un paper més important, però en l'etapa de Secundària s'amplia l'exposició al castellà, "molt fort en l'àmbit social".

BONS RESULTATS A LLEIDA

Sobre l'objectiu europeu que els alumnes amb un nivell baix de competències no superin el 15% en cap matèries, Mateo ha destacat que a Catalunya es van proposar aconseguir-lo el 2018 i aquest any només s'ha superat en les competències cientificotecnològiques.

Notícies relacionades

També ha destacat els bons resultats obtinguts en dos àmbits: la província de Lleida, previsiblement per la menor ràtio d'alumnes per professor perque hi ha menys població, i la ciutat de Barcelona. 

Com a novetat, el curs que ve se sumarà l'avaluació de la comprensió oral en català i castellà, i se suprimirà el dictat -"la prova més obsoleta"-, i es passarà a avaluar l'ortografia en la de redacció. Al mateix temps, la comprensió lectora abordarà la capacitat crítica i la de discernir entre la molta informació a què es té accés en l'actualitat. Per exemple, es presentaran dos textos i es preguntarà als alumnes quin creuen que es basa en opinions i quin en dades, amb la idea de fomentar un "criteri propi".