ELS PERILLS DEL SOL

Ultraviolats i infrarojos, l'amenaça

La radiació més perillosa emana del Sol i la capa d'ozó en filtra gran part, però tot i així ens hem de protegir

zentauroepp39390048 fotos report petit al costat apertura protecci  solar per si170722090314

zentauroepp39390048 fotos report petit al costat apertura protecci solar per si170722090314

2
Es llegeix en minuts
Carme Escales / Barcelona

El Sol és l’estrella que il·lumina tots els processos de vida a la Terra. La naturalesa al complet està vinculada a l’energia lumínica que emana del Sol. En funció del tipus d’energia que contenen els rajos solars, es diferencien tres tipus de rajos o llum. «Els raigs ultraviolats, per un costat, que són els més energètics i dels quals ens hem de protegir més, tant la pell com els ulls; els rajos de la llum visible, i els infrarojos, que és l’energia que ens aporta calor», detalla el físic Adrià Huguet. És professor del màster d’Energies Renovables i Sostenibilitat energètica de la Universitat de Barcelona, en la seva modalitat online, i en ell imparteix l’assignatura de Sistemes d’Il·luminació Intel·ligent i Eficients.

    

El seu treball està molt vinculat a aquest tema com a membre de l’equip de Flexilight-UB, un sistema de reproducció de llum que, a través de la tecnologia basada en leds, obté llum adaptada biològicament. El grup, que és ja una empresa spin-off de la UB, ha estudiat la llum solar per construir sistemes d’il·luminació que corresponguin als cicles naturals del Sol, amb l’objectiu, útil per a les persones, de crear fonts de llum que s’adaptin a l’entorn i programació i activitats humanes. És a dir, imitant els models de llum que emet el Sol, poden crear làmpares que proporcionin diferents qualitats de llum, més càlida o més freda, segons les necessitats de cada moment, activitat, ambient.

Fre insuficient

A part de la llum que veiem, el Sol emet moltes altres llums imperceptibles per nosaltres, però que ens arriben i ens afecten. «Emet gairebé en tot l’espectre electromagnètic. I la màxima emissió de la seva intensitat de radiació es dona sobre el verd i el groc, que és la llum que captem millor», exposa el físic Jordi Aloy, membre de l’Àrea de Divulgació Científica i Cosmocaixa de la Fundació Bancària de la Caixa.

    

Segons els coneixements científics d’Aloy, és dels raigs infrarojos i ultraviolats dels quals convé protegir-se. «Una bona part d’aquests rajos ja queden absorbits per la mateixa atmosfera, a la capa d’ozó, però no del tot», precisa l’expert en Física. «Sobretot tenint en compte com s’ha debilitat la capa d’ozó per l’escalfament global, cal saber protegir-se, tant dels raigs ultraviolats com dels infrarojos», indica Aloy. «El perill dels raigs infrarojos, que són convenients perquè aporten calor al planeta, és que cremen, malgrat que no els vegem», diu.  

Notícies relacionades

    

«Per això, unes bones ulleres de sol han d’estar preparades tant per filtrar els ultraviolats com els infrarojos», insisteix. De la mateixa manera recorda que, «quan es produeix un eclipsi, no és correcte utilitzar vidres fumats ni radiografies per observar el Sol directament, perquè tot aquest tipus de filtres casolans filtren la llum visible, però no la dels rajos infrarojos. S’hauria d’utilitzar filtres de soldador professional d’alta densitat», declara el físic. 

Temes:

Nens Malalties