Discriminació en un sector en auge

Videojocs només per a elles

La trobada Gaming Ladies se celebrarà dijous que ve a Barcelona malgrat les amenaces de boicot d'usuaris masculins

fcosculluela39362259 amores170723123444

fcosculluela39362259 amores170723123444 / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
María García San Narciso / Madrid

Van voler crear un espai només per a dones, per sentir-se còmodes compartint experiències i parlant d’una de les seves grans passions: els videojocs. Però van aconseguir just el contrari. Desenes d’usuaris – i uns quants trols– se’ls van tirar a sobre a les xarxes socials fins a aconseguir que l’empresa patrocinadora, King –la mateixa que desenvolupa el famós joc Candy Crush–, retirés la seva col·laboració. Lluny de fer-se enrere, les organitzadores del Gaming Ladies van seguir apostant per aquest esdeveniment no mixt. Dijous que ve se celebraran a l’Auditori Mediapro de Barcelona quatre xerrades, debats i networking. Tot amb perspectiva de gènere.

    

«Pròximament: esdeveniment exclusiu per a alemanys, prohibit l’accés a jueus. Seguiu així». «Lamentable mostra de fembrisme». «Si vaig transvestit, potser em puc colar», són algunes de les respostes que van rebre a Twitter juntament a una proposta de boicot impulsada per usuaris de la web Forocoches, en què es repetia el terme «feminazis». Aquestes reaccions els van fer considerar encara amb més força que havien de seguir endavant. «Després de l’assetjament rebut es fa indiscutible que necessitem esdeveniments així», expressava llavors en un comunicat la seva organitzadora, Marina Amores.

La primera experiència

No és el primer cop que ho fan. La primera edició va ser al març, però amb una repercussió molt més discreta. «No ho vaig difondre públicament per la por que tenia al que passés, que al final va passar. Vam ser vuit noies. Ho vaig moure per entorns privats i gairebé ningú ho va saber», explica Amores. L’experiència va ser tan bona que va creure que valia la pena fer-ho públic.

    

Una d’aquestes ponències anirà a càrrec de la traductora Judit Tur, especialista en la localització de videojocs, el procés pel qual aquest s’adapta a una cultura diferent de la de l’original. Ella treballa traduint –de l’anglès al castellà i el català– i revisant els textos que formen part dels videojocs. «En la meva xerrada parlaré de les implicacions de ser dona en el meu entorn laboral i de com, des de la llengua i la traducció, es pot contribuir a visibilitzar i normalitzar la imatge de la dona en els videojocs», explica.

    

Tur assisteix regularment a esdeveniments mixtos a Barcelona, als quals pensa que assistiran més dones si es creés una comunitat femenina sòlida. «Crec que els esdeveniments no mixtos, per desgràcia, encara són necessaris. Només cal veure l’interès que ha suscitat aquest entre les noies», diu. 

    

La ponent Inés Alcolea opina de manera semblant. «No tinc problemes per parlar en general d’aquestes situacions –d’assetjament–, però n’hi ha algunes que, si necessités explicar-les en detall, no voldria fer-les de manera oberta perquè no sé qui jutjarà el que dic, poden pensar que exagero o, el que és pitjor: no ho veurà com un assetjament, sinó com un compliment o una cosa normal. Per això crec que, per desgràcia, és necessari que es facin esdeveniments no mixtos en la seva justa mesura. Podem compartir experiències i ajudar-nos les unes a les altres, a més de reforçar el vincle entre dones de la indústria», opina.

Sense por

Ella parlarà de l’assetjament a les community mànager a través de preguntes que va formular a diverses companyes. «Per desgràcia, vaig descobrir més situacions de discriminació de les que esperava i, el més trist de tot, és que moltes d’elles no ho identificaven com a tal», afirma.

Notícies relacionades

    

Cap d’elles té por del que pugui passar després de l’amenaça de boicot. «L’únic que em fa una mica de por és que s’apuntin tantes noies que no càpiguen al local», expressa Tur. De moment ja han cobert les 300 places després de passar el filtre «antitrol». 

Temes:

Videojocs Dones