MALALTIA

El mosquit comú també pot transmetre el Zika

Investigadors brasilers confirmen que el virus aconsegueix multiplicar-se dins de l'organisme de l'insecte 'Culex'

Fins ara es creia que només l''Aedes aegypti' encomanava la malaltia

1
Es llegeix en minuts

El mosquit comú ('Culex quinquefasciatus') també pot trans­metre el virus del Zika, cosa que fins ara s’atribuïa exclusivament a l’'Aedes aegypti', el responsable de la propagació del dengue i de la chikungunya, segons un estudi divulgat per investigadors brasilers.

La capacitat del mosquit comú de transmetre el Zika a humans ha sigut confirmada per investigadors de la Fundació Oswaldo Cruz (Fiocruz), va informar ahir el considerat com el principal centre d’estudis mèdics d’Amèrica Llatina i vinculat al Ministeri de Salut del Brasil.

Els investigadors de la Fiocruz van aïllar el virus del Zika recollit en organismes de mosquits del gènere 'Culex' i en van desxifrar la seqüència genètica. L’estudi va permetre establir que el virus aconsegueix multiplicar-se dins de l’organisme del mosquit comú i arribar fins a les seves glàndules salivals.

«Utilitzant targetes especials per a la col·lecta va ser comprovada la presència de partícules del virus a la saliva dels mosquits, fet que indica la possibilitat de transmissió quan l’insecte pica una persona», expliquen els investigadors. Els científics també van obtenir fotografies per microscòpia electrònica del procés de formació de partícules víriques del Zika a les glàndules del mosquit comú.

Troballa divulgada

Els resultats de la investigació han sigut pu­blicats a l’última edició de la revista científica Emerging microbes&infections, una publicació vinculada al grup 'Nature'.

Notícies relacionades

Diversos estudis anteriors havien sigut incapaços de determinar si el Culex era un vector del Zika i una de les investigacions, ara revisada, va arribar a descartar del tot aquesta possibilitat.

El Brasil, un dels països més afectats pel Zika a tot el món, va declarar una alerta sanitària el novembre del 2015 pel ràpid avanç de la malaltia i per estar vinculada amb un fort creixement en el nombre de casos de nadons nascuts amb microcefàlia. L’emergència va ser aixecada el maig passat després de confirmar-se una forta caiguda en el nombre de casos de Zika i de microcefàlia el 2017. passat.

Temes:

Zika Brasil