A MELILLA

Moren set dones després de "bloquejar" la Guàrdia Civil la pastera en què anaven

L'oenagé Caminant Fronteres confirma el nombre de víctimes i qualifica l'incident de dijous passat de "devolució en calent"

La Delegació del Govern afirma que no li consta que es produís cap mort durant els fets

Quatre de les set dones mortes en l’incident de Melilla.

Quatre de les set dones mortes en l’incident de Melilla. / CAMINANT FRONTERES / TWITTER

1
Es llegeix en minuts

Set dones van morir dijous passat en el seu intent per arribar a Melilla en una pastera després que la Guàrdia Civil "bloquegés" el seu pas cap a la costa espanyola, segons la denúncia d'un supervivent que publica el eldiario.es i confirma l'oenagé Caminant Fronteres.

El testimoni del supervivent xifra en 45 les persones que van intentar entrar a Melilla des de la costa de Nador. A l'acostar-se a la riba espanyola, la Guàrdia Civil “va bloquejar” la marxa de la pastera.

La reacció d'alguns ocupants de l'embarcació, al voltant de 25 o 27 segons la Guàrdia Civil, va ser la de llançar-se a l'aigua. D'aquests, al voltant de 13 van ser rescatats per la nau espanyola, i “la resta van ser rescatats per una patrullera marroquina, que es va fer càrrec d'ells”, segons fonts de la Delegació de Govern a Melilla, a qui no els consta la mort de cap persona.

Versions contradictòries

El testimoni dels supervivents contradiu aquesta versió. L'oenagé Caminant Fronteres, que confirma la mort de set persones, ha revelat l'existència de quatre cossos a la morgue del Hospital El Hassani de Nador, que es correspondrien amb els de "quatre dones congoleses" que viatjaven a la pastera.

Notícies relacionades

L'Associació Marroquina de Drets Humans i un mitjà local, per un altre costat, eleven la xifra a 14 persones mortes durant l'incident. Brahim, que viatjava a la pastera sinistrada i que assegura que eren set les dones mortes, explica com van tenir lloc els fets. "Érem a l'aigua, a prop de Melilla, i la Guàrdia Civil ens va bloquejar per retornar-nos i, llavors, la policia marroquina va venir a per nosaltres i ens va portar cap enrere", afirma.

Caminant Fronteres, que qualifica els fets de “devolució en calent”, explica que, segons els testimonis, la patrullera marroquina "va intentar traslladar al Marroc la pastera arrossegant-la, subjecta amb una corda i que, finalment, l'embarcació va bolcar". Aquest fet fa que hi hagi confusió sobre quan es van produir les morts de les persones que viatjaven a la pastera.