Pacte polític

València equipara les víctimes de violència masclista amb les de terrorisme

Aquest canvi suposa que passaran de rebre 6.000 euros d'indemnització a 75.000

El pacte garanteix accés a la renda d'inclusió i a la xarxa de vivendes socials

pacto-valencia

pacto-valencia

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero / València

El Govern valencià va presentar ahir un ambiciós pacte contra la violència de gènere i masclista, un pla de xoc de gairebé 300 mesures que han firmat més de 60 entitats públiques i privades i que, entre altres propostes, inclou l’equiparació de les indemnitzacions de les víctimes amb les de les víctimes del terrorisme, canvi que suposarà que passin de rebre 6.000 euros a percebre’n 75.000.

L’acord exigeix l’augment del pressupost per a aquestes polítiques un 10%, cosa que en el cas de la Conselleria d’Igualtat, que l’ha impulsat, suposa elevar la despesa fins als 12 milions anuals. Aquesta inversió, com la que facin la resta d’institucions adherides, estarà blindada per assegurar uns resultats que haurà d’avaluar una comissió de seguiment. Entre els firmants hi ha tots els partits amb representació a les Corts, les tres diputacions, els ajuntaments de les tres capitals i altres consistoris, diversos sindicats i organitzacions empresarials així com els cossos de seguretat de l’Estat.

Mónica Oltra, vicepresidenta de la Generalitat i consellera d’Igualtat, va ser l’encarregada de presentar un acord que, segons va apuntar, busca «assistir les víctimes» però també «treballar en l’origen de la violència que és la desigualtat estructural». Per això moltes mesures es realitzaran en l’àmbit educatiu. «És un conflicte públic i social, no un fet domèstic», va subratllar Oltra. En la mateixa línia, Ximo Puig, president de la Generalitat, va destacar que «cada vegada que una dona és intimidada, agredida o insultada ho som tots». Per això va remarcar que «fa falta una resposta col·lectiva a un problema col·lectiu».

Amb dret a la renda d'inclusió

El procés de gestació de l’acord va començar amb un mandat del parlament autonòmic i la convocatòria d’aquest pacte. Després es van produir vuit jornades de treball de les quals van sortir 5 línies estratègiques, 21 objectius i 293 mesures. Pel que fa a les ajudes a les víctimes, entre altres coses, se’ls garanteix l’accés a la renda valenciana d’inclusió, s’ampliarà la xarxa de vivendes i s’impulsarà la firma de convenis per a l’accés als lloguers socials.

Notícies relacionades

També es potenciaran les ajudes a les empreses que les contractin de manera estable i, per exemple, es reservaran per a dones un 30% de les places de policies municipals. Un dels grans objectius del pacte és el foment d’una contractació responsable que premiï les empreses que són més avançades en aquestes polítiques d’igualtat.

Però l’acord inclou també mesures tan diverses com la redacció d’un decàleg per a les festes populars, la implantació d’una xarxa d’agents d’igualtat, la promoció de continguts audiovisuals amb dones com a heroïnes, la formació obligatòria de tot el personal de l’Administració autonòmica en polítiques de gènere i també impulsar la de les forces de seguretat de l’Estat.