DENÚNCIES DE PACIENTS

La fiscalia sueca rebutja acusar el cirurgià Macchiarini d'homicidi

Afirma que el metge, expulsat de l'institut que atorga el premi Nobel, va actuar de forma negligent al trasplantar tràquees artificials

icoy32772896 nbc television producer benita alexander and dr  p160213212553

icoy32772896 nbc television producer benita alexander and dr p160213212553

2
Es llegeix en minuts

La fiscalia sueca va anunciar aquest dijous que no presentarà càrrecs contra el cirurgià italià Paolo Macchiarini, un especialista en medicina regenerativa sospitós de pràctiques fraudulentes en implants de tràquees sintètiques que va portar a terme a l'Institut Karolinska d'Estocolm, vinculat al Nobel de medicina.

La investigació preliminar oberta fa més d'un any, i que afecta cinc operacions fetes a quatre persones entre el 2011 i el 2013, ha sigut tancada al no poder-se provar que la seva actuació causés la mort de tres dels pacients o danys als seus cossos, encara que la fiscalia es va mostrar crítica amb la seva manera d'actuar.

"Hem conclòs que hi va haver negligència en quatre operacions, ja que va usar tràquees sintètiques en conflicte amb la ciència i pràctiques assajades. Però no s'ha provat que hi hagués delicte, que els efectes de les seves accions, amb prou grau de probabilitat, no haurien passat si s'hagués usat un altre mètode", ha dit avui la fiscal Jennie Nordin.

Macchiarini va ser contractat el 2010 com a professor convidat pel Karolinska i metge en cap a l'hospital de l'institut, on cada any es fa públic el Nobel de medicina. Després de ser elegit per una assemblea de cinquanta investigadors associats al centre, el cirurgià italià va ser denunciat el 2011 per falsificar dades en un article científic, i això va motivar l'obertura d'un expedient. No obstant, la direcció del Karolinska li va renovar el contracte tot i que un investigador extern va determinar que hi havia frau.

Frau al Karolinska

El 'cas Macchiarini' va ressorgir a començaments del 2016 per un reportatge de la televisió pública sueca que criticava la falta d'assajos previs i d'informació als pacients en les operacions realitzades pel cirurgià a Suècia i en altres països, a més d'un reportatge a 'Vanity Fair' que el mostrava com un estafador en la seva vida personal.

Les revelacions van provocar la dimissió de directius de l'institut, entre ells el rector, i del secretari del comitè del Nobel de medicina, a més de l'acomiadament del cirurgià, en un cas que ha sigut considerat l'escàndol més gran en la història de la medicina del país i que es temia que podia perjudicar la reputació del Nobel.

Notícies relacionades

Macchiarini havia sigut cap de servei de cirurgia toràcica entre els anys 2005 i 2009 a l'Hospital Clínic de Barcelona, on el 2008 va dirigir el primer trasplantament de tràquea del món. Una comissió creada pel Clínic va concloure l'any passat que tant la intervenció com l'article que sobre l'operació es va publicar posteriorment a la revista 'Lancet' havien sigut "correctes".

A Itàlia, el cirurgià encara té plets oberts per pacients que el van acusar de derivar-los a la medicina privada per cobrar-los més diners.