SINISTRES INTENCIONATS
Tres morts a Vigo pels incendis que cremen Galícia
Una plaga de gairebé 150 focs arrasa 4.000 hectàrees a la comunitat
Almenys en 13 punts la situació és de risc real per a la població
Ja són tres els morts en els gairebé 150 incendis que cremen Galícia, la majoria intencionats. Dues d'aquestes víctimes han mort a l'interior d'una furgoneta que ha sigut arrasada per les flames a la carretera que uneix les parròquies de Camos i Chandebrito, al municipi de Nigrán, a l'àrea metropolitana de Vigo. El tercer mort és un home de 78 anys de Carballeda de Avia, a Ourense, que ha mort mentre intentava apagar les flames d'un corral per salvar els seus animals.
És la conseqüència més tràgica de la plaga de gairebé 150 focs forestals que han cremat almenys 4.000 hectàrees a Galícia des de divendres. Diumenge a la nit cremaven 30 incendis, amb una situació de risc real per a la població en 13 punts repartits entre les províncies de Lugo, Ourense i Pontevedra.
Els dos focs més importants són el que es va originar a Ponteareas (Pontevedra), que segons l'última estimació afectava 1.500 hectàrees, i el de Montederramo i Vilar de Barrio (Ourense), que segons les últimes dades ja havia cremat 500 hectàrees.
La Xunta apunta a "clara intencionalitat", amb risc per a la població, en els focus de l'incendi de Ponteareas. Es tracta d'"activitat incendiària homicida", amb les condicions meteorològiques "més adverses possibles", enmig d'una sequera "continuada" i vents "cada vegada més intensos" per la proximitat de l'huracà 'Ophelia' en la seva ruta per l'Atlàntic cap a Irlanda, ha assegurat el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo.
De fet, l'Agència Estatal de Meteorologia ha activat per avui, dilluns, avisos de color groc (risc) a causa dels vents originat per l''Ophelia' a les províncies d'A Corunya i Lugo, així com a Cantàbria, Lleó i Navarra.
Per si tot això fos poc, a Portugal es van declarar diumenge 300 incendis forestals, dels quals gairebé 90 seguien actius a la nit. La situació al país veí obliga els mitjans d'extinció gallecs a destinar esforços per evitar que les flames entrin al seu territori. "Sabem apagar focs en condicions adverses, però aquestes condicions totes juntes no les hem viscut en l'última dècada", ha resumit Feijóo.
Nuclis habitats
L'àrea metropolitana de Vigo està sent una de les més afectades per l'onada d'incendis que afecta Galícia. La Xunta ha suspès per aquest motiu les classes d'aquest dilluns en quatre centres escolars de l'entorn de la ciutat, on han hagut de ser evacuats per la proximitat de les flames diversos nuclis de població. Els mateixos veïns ajuden en les tasques d'extinció amb els seus propis mitjans, ja que el foc encercla moltes vivendes.
La proximitat de les flames ha obligat a desallotjar a última hora d'aquest diumenge el centre comercial Travessia de Vigo, així com la residència estudiantil del campus de la Universidade de Vigo, a Beade. Diverses indústries també han sigut evacuades.
Territori de l'os bru
Notícies relacionadesEncara que en molta menys mesura, també Astúries i Cantàbria pateixen la plaga d'incendis. Al principat diumenge a la nit hi havia 13 incendis actius, un dels quals, el declarat a Ibias, amenaça la reserva de Muniellos, on hi ha la roureda més gran i més ben conservada d'Espanya. En aquesta zona protegida d'uns 57 quilòmetres quadrats també hi ha fagedes, bedolls i grèvols que formen part de l'hàbitat de l'os bru i el gall fer, entre altres espècies.
A Cantàbria diumenge van quedar sufocats els incendis forestals provocats de la Població de Suso i El Henar, tots dos a la serra d'Hijar, a escassos metres un de l'altre.