EL CAMÍ CAP A LA IGUALTAT
La UPB introdueix una tercera casella en els formularis per identificar el sexe
Els estudiants es podran identificar com a home, dona o com a no binari
Les universitats catalanes només accepten, de moment, el nom desitjat
zentauroepp34192844 universidad171102185141 /
La UPB, la universitat pública basca, ha acordat introduir un nou marcador en tots els formularis escrits, de manera que on fins ara únicament es distingien dues opcions, home i dona, apareixerà una tercera possibilitat, en què s’indicarà «altres opcions o no binari».
Aquest acord, que busca trencar barreres i que no té antecedents en el món acadèmic espanyol, va ser adoptat pel consell de govern de la UPB. Tindrà efectes a partir d’aquest mateix curs i s’aplicarà a totes les convocatòries o impresos de sol·licitud. Aquesta decisió pionera es va presentar ahir com un pas «a favor de l’acceptació, el foment i la protecció de la diversitat i la pluralitat en una societat on els models d’identitat són cada dia més nombrosos», segons asseguren els mateixos responsables de la universitat.
La UPB ja va aprovar el 2014 el seu segon pla d’igualtat, en què es marcava com a objectiu la igualtat entre les diferents expressions de diversitat sexual, incloent-hi aquelles que «qüestionen o ultrapassen el dimorfisme homes/dones i la norma heterosexual». De la mateixa manera, la UPB va destacar que el Vicerectorat d’Innovació, Compromís Social i Acció Cultural té entre les seves metes «el disseny i la implementació de polítiques per assegurar el compliment de la igualtat entre els membres de la comunitat universitària».
A les universitats catalanes, es manté de moment la doble casella d’home i dona a la documentació escrita, tot i que alguns centres també estan avaluant la possibilitat d’introduir la tercera opció, com la UPB. «Seria el pas lògic després de la implantació, en el transcurs dels últims temps, de diferents protocols per a l’equiparació de gèneres», segons va assenyalar Antonio Madrid, responsable de la Unitat d’Igualtat de la Universitat de Barcelona (UB). La intenció, va indicar, seria portar aquesta mesura a la pràctica abans que finalitzi el mandat de l’actual rector, Joan Elias.
Actualment, va detallar Madrid, «els alumnes de la UB ja es poden matricular amb el nom desitjat, però aquesta mesura només té efectes interns, no davant de tercers, on segueix imposant-se el nom oficial que consta al DNI».
Transgènere i intergènere
Notícies relacionadesLa decisió de la UPB s’emmarca en el moviment iniciat fa anys per defensar els drets de les persones que per diferents raons no s’identifiquen ni com a homes ni com a dones, i que es troben sense espai en el sistema jurídic i fins i tot en la interacció social. En aquest col·lectiu hi trobem les persones transgènere, que neixen amb òrgans genitals que defineixen el seu gènere biològic però que no s’hi reconeixen, i per això en molts casos opten per una transformació física; i les persones denominades intergènere, els òrgans sexuals interns o externs de les quals no corresponen de manera inequívoca a un gènere biològic.
En el seu primer pla d’igualtat, la UPB ja va incloure la variable «sexe» en totes les estadístiques, les enquestes i les recollides de dades que es porten a terme a la institució. A més a més, es van portar a terme recomanacions d’usos no sexistes del llenguatge.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia