La UE renova la llicència del glifosat fins al 2022
18 estats membres, incloent-hi Espanya, voten a favor de la comercialització de l'herbicida fabricat per Monsanto
Alemanya canvia 'in extremis' el sentit del seu vot i facilita l'aprovació de la proposta de la Comissió Europea
Un avió fumiga amb glifosat una plantació a Colòmbia. /
El glifosat, l’herbicida més utilitzat a tot el món, seguirà comercialitzant-se en territori europeu almenys durant cinc anys més. La Unió Europea (UE) ja té via lliure per prorrogar la renovació de la llicència, que expirava el 15 de desembre. Després de diversos intents fallits i uns quants mesos d’incertesa, Brussel·les va aconseguir ahir els avals suficients per tirar endavant una proposta molt polèmica, que finalment va rebre 18 vots a favor, nou en contra i una abstenció.
«El vot d’avui [per ahir] mostra que, quan tots volem, som capaços de compartir i acceptar la nostra responsabilitat col·lectiva en la presa de decisions», va valorar el comissari de Sanitat, Vytenis Andriukaitis, després de la decisió adoptada en el si del Comitè d’Apel·lacions. Per ser validada la proposta, necessitava el suport de 16 dels 28 estats membres, que representessin almenys el 65% de la població de la UE. Un requisit que va ser impossible de complir en l’intent del 9 de novembre passat.
Majoria qualificada
Aleshores només 14 països van donar suport al pla de Brussel·les, nou van votar en contra i cinc es van abstenir. En aquesta ocasió, quatre països –Alemanya, Bulgària, Polònia i Romania– van optar in extremis per canviar el seu vot, i van passar així de l’abstenció al sí, cosa que va variar els equilibris i va donar al bàndol partidari de la renovació la majoria qualificada necessària. Un cas molt destacat, per exemple, va ser el d’Alemanya, que precisament fa una setmana va trencar les negociacions de Govern amb els ecologistes.
A més, d’aquests quatre països, també hi van votar a favor la República Txeca, Dinamarca, Estònia, Irlanda, Espanya, Letònia, Lituània, Hongria, Holanda, Eslovènia, Eslovàquia, Finlàndia, Suècia i el Regne Unit. Per la seva part, Portugal va mantenir la seva abstenció, i Bèlgica, Grècia, França, Croàcia, Itàlia, Xipre, Malta, Àustria i Luxemburg, com al novembre, van votar en contra de l’herbicida que Monsanto comercialitza amb el nom de Roundup.
Retirada progressiva
Notícies relacionadesSegons la ministra luxemburguesa de Medi Ambient, Carole Dieschbourg, la seva negativa es va deure al fet que l’oferta de Brussel·les «no ofereix un senyal clar de retirada progressiva del glifosat». «La lluita ha de continuar», va reivindicar. El mateix argument esgrimit per Bèlgica, en línia amb la posició de l’Eurocambra, que fa unes setmanes va demanar-ne la prohibició total amb una eliminació gradual en un termini de cinc anys.
El pas següent és l’adopció formal per part de la Comissió Europea abans que expiri la llicència de comercialització.
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia