LA LLISTA DE L'FBI
Alguns dels ciberdelinqüents més buscats
Bogaixev, l'autor del robatori de contrasenyes de Yahoo i el dels capítols de 'Joc de Trons' encara no han sigut detinguts
zentauroepp41371241 sociedad hacker hackers bogachev171219194123
Wannacry va ser atribuït ahir per l’assessor de seguretat nacional dels Estats Units, Tom Bossert, al govern de Corea del Nord. En concret, va acusar directament Lazarus, un grup de ciberdelinqüents a qui s’atribueix l’atac a la multinacional Sony l’any 2014, després de l’estrena de la pel·lícula que ridiculitzava el líder nord-coreà, Kim Jong-un, i el Wannacry, i els que ja havien apuntat a altres fonts.
També els tres joves autors de la botnet Mirai, que va utilitzar routers i càmeres connectades a internet per atacar webs, pertanyien a una petita start-up de seguretat i tenien horari d’oficina. Ja han sigut jutjats i enviats a la presó.
Són alguns exemples de la nova ciberdelinqüència que continuen pròfugs de la justícia, i que formen part de la llista dels més buscats per l’FBI nord-americà.
Bogaixev, el tsar del cibercrim rus
Autor de la botnet Zeus i del virus Cryptolocker, que han causat danys per valor de més de 100 milions de dòlars, Ievgueni Mikhailovic Bogaixev segueix tenint el dubtós honor de ser cibercriminal més buscat del món, a falta que es coneguin les cares d’alguns dels seus nous rivals, com els autors de l’atac amb el Wannacry o Petya/NotPetya. Protegit pel Kremlin i amb una vil·la al mar Negre des d’on s’exhibeix a les xarxes socials, l’FBI ofereix tres milions de dòlars per la seva captura i s’especula que podria estar en el paquet de negociacions entre els presidents Donald Trump i Vladímir Putin. També s’apunta que Bogaixev ha tingut un paper en les intrusions russes en suport a la campanya electoral de l’actual president nord-americà.
Aleksei Belan i Yahoo
El suposat autor del robatori de contrasenyes de més de 500 milions d'usuaris de Yahoo és un informàtic letó que viu a Rússia de qui se sospita que té vincles amb l’FSB, l’agència estatal russa que va substituir el KGB i que el protegeix des de l’incident. Aleksei Belan té un llarg historial d’entrades en sistemes d’altri com Evernote, Zappos (propietat d’Amazon) i Scribd, i es creu que va estar també darrere de l’atac al Partit Demòcrata nord-americà. Entre els seus ajudants també hi havia Igor Suixin i Dmitri Dokuixaev, dos agents de l’FSB que també figuren a la llista dels més buscats per l’FBI. Suposadament, la motivació del robatori a Yahoo era aconseguir informació sobre agents i funcionaris federals nord-americans. En l’esfera de l’FSB també hi era Peter Levashov, que va ser detingut a Catalunya mentre estava de vacances amb la seva família acusat d’organitzar xarxes d’ordinadors per distribuir phishing.
Unitat 61398, exèrcit xinès
Cinc militars xinesos, Wang Dong, Sun Kailiang, Wen Xinyu, Huang Zhenyu i Gu Chunhui, van ser oficialment acusats el 2014 de robar informació amb intenció d’espiar infraestructures nord-americanes com centrals nuclears, indústries i productors d’energies renovables. Els components de la brigada, que pel que sembla ha tingut bastants successors, segons les empreses de seguretat, no poden trepitjar els Estats Units sense arriscar-se a ser detinguts.
Nicolae Popescu
Originari de Romania, està acusat de traçar una complexa estafa amb la venda de productes inexistents a eBay. Prometia productes que no existien i a més aconseguia estafar els bancs perquè no retinguessin el pagament. Un cas més d’arts dilatòries que de dominis tècnics d’internet, l’FBI demana un milió de dòlars per la seva captura.
La trama iraniana del DDOS
Notícies relacionadesL’Iran és un dels països més actius en la ciberguerra mundial. Els seus serveis secrets semblen estar darrere d’algunes intrusions en empreses i infraestructures crítiques dels seus enemics. El gener del 2016, un tribunal de Nova York va condemnar set empleats d’una empresa de seguretat, ITSecTeam, que, suposadament per encàrrec del Govern iranià, va orquestrar un atac contra bancs nord-americans utilitzant tècniques de denegació de servei (DDOS). Els acusats són Sina Keissar, Ahmad Fathi, Hamid Firoozi, Amin Shokohi, Nader Saedi, Mohammad Sadegh Ahmadzadegan i Omid Ghaffarinia.
Mesri, pirata de l’espòiler
Behzad Mesri és l’acusat d’haver entrat als servidors de la multinacional televisiva HBO i haver robat capítols que faltaven per emetre de Joc de TronsJoc de Trons per demanar un xantatge a canvi de no distribuir-los. Per mostrar la seva amenaça van difondre el guió d’un capítol de la sèrie. Mesri va estar vinculat a l’Exèrcit iranià i va participar en atacs informàtics contra els EUA, segons l’FBI, que el reclama a l’Iran.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia