Polèmica a Granada per la recuperació de la masclista "subhasta" de dones
El municipi de Lecrín (PSOE) reprèn la subhasta de balls per les festes dels Sants Innocents
La Diputació, que va emparar la presentació de la festa, demana ara la suspensió per "denigrant"
cmontanyes41422117 salvador ramirez171227165653
“Imagineu-vos que jo vaig potser amb la meva dona, i arriba un i diu ‘Deu euros perquè la senyora de l'alcalde balli amb una altra persona’. I llavors l'alcalde, que està una mica ‘mosquejat’, diu '¿Com ha de ballar la meva dona amb aquest?', i licita 15 euros. ¿Em compreneu? Així és com anem licitant i recollint diners per a la festa”. Salvador Ramírez, alcalde socialista de Lecrín (Granada), explicava amb gran naturalitat aquest dimarts la seva intenció de recuperar la tradició de la “subhasta de dones”, una subhasta per als balls durant les festes locals dels Sants Innocents. La Diputació de Granada, que va acollir la presentació de l'esdeveniment i la va presentar com una “atractiva oportunitat d'atraure turisme”, ja ha reculat i demanat la seva suspensió després que totes les formacions polítiques se li hagin tirat a sobre per emparar una activitat masclista “denigrant per a la dona” i “vergonyosa” per "vendre dones com si fossin bestiar", li retreuen des de IU.
La rifa dels Sants Innocents es remunta a fa un segle, quan la pedania de Chite necessitava diners per reformar la parròquia. Per recaptar fons, ja fos en metàl·lic o en espècie, se subhastaven productes de la gastronomia local, encara que el que verdaderament concentrava l'atenció dels veïns era el ball. Els homes compraven les dones enmig del carrer, i després de posar els diners a la bossa del recaptador, els agutzils buscaven les dones pel poble o per casa seva i les conduïen fins al seu comprador entre xiulets i palmes. Una festa de la qual ara l'ajuntament vol recuperar l'esperit i la forma per mantenir l'“esplendor” perduda amb els canvis durant aquest segle, com es va encarregar de recordar el diputat provincial de Turisme, el també socialista Enrique Medina. El ball se celebrarà dissabte 30 de desembre, i allà, l'alcalde participarà amb els agutzils i el recaptador de la Germandat per obtenir la màxima licitació per part dels assistents.
Per si hi havia dubtes sobre el caràcter masclista de l'esdeveniment, amb homes comprant dones, la regidora de Cultura, Eva Ruiz, es va encarregar d'aclarir-ho. “Els homes pagaven per ballar amb la nena que els agradava, i aquell dia els pares feien els ulls grossos”. Això sí, per actualitzar la festa, en aquest 2017 s'eliminen els coneguts com “paseíllos de expulsión”, perquè “això ja és políticament incorrecte, expulsar algú d'una festa”, va raonar Ruiz.
"Anacrònica i denigrant"
Les protestes no s'han fet esperar, i des del PP retreien que fa escassament un any, el mateix grup socialista a la Diputació de Granada que recupera aquesta festa proposava impulsar la supressió de la figura de la reina de les fires per considerar-la “retrògrada i sexista”. “És un terrible atac contra la dona i un retrocés no ja d'anys, sinó de segles”, lamentava la diputada provincial Inmaculada Hernández, que qualificava la subhasta de “vergonyosa i inacceptable”. I no sols demanava la dimissió immediata de l'alcalde de Lecrín per proposar la licitació, sinó també la del diputat de Turisme perquè “lluny d'oposar-s'hi o cridar-lo a l'ordre, el va deixar fer, i així va fer seva aquesta mesura com a promotora del turisme a la província”. Una petició de dimissió a la qual se sumava IU, incidint en la necessitat de “prohibir que es financin aquest tipus de salvatjades” que són “denigrants per a la dona”.
Notícies relacionadesEs una vergüenza la naturalidad con la que trata la puja de su mujer, ejemplo de lo que les va a pasar a las demás. Parece que es una empresa asquerosa costumbre. https://t.co/Dlt5kXBD6Q
— Susana Sarrion (@SusanaSarrion) 26 de diciembre de 2017
“No s'ha de recuperar una tradició sense el filtre del pas del temps”, reclamava la coordinadora provincial d'IU, María del Carmen Pérez. Per la seva part, des de Vamos Granada (Podem) s'escandalitzaven per “la naturalitat” amb què l'alcalde “tracta la licitació de la seva dona, exemple del que els passarà a les altres. Sembla que és un fastigós costum”.
Des de la Diputació de Granada, la responsable d'Igualtat i Joventut, Irene Justo, ha aclarit que l'òrgan supramunicipal no recolza econòmicament la festa, i que a petició de l'alcalde es van limitar a cedir l'espai per a la presentació en roda de premsa i a acompanyar-lo, com passa amb qualsevol altre municipi, encara que sense tenir constància del contingut de la presentació. “Òbviament, si hagués tingut coneixement” que era una cosa tan “anacrònica i denigrant”, va afirmar, no haurien cedit les seves dependències. “Defensem les tradicions dels nostres pobles però en cap cas podem recolzar les que suposen una exaltació del masclisme més ranci, com la rifa de balls”.
- Mor un motorista després de patir una sortida de via a la B-225 a Castellbisbal
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping ¿Busques un smartwatch? Aquests són els millors amb descompte del Black Friday
- Club d’Estil de EL PERIÓDICO 10 trucs infal·libles de la guru de l’ordre Alicia Iglesias per triomfar amb el canvi d’armari
- Bakú aconsegueix 300.000 milions a l’any per als països del sud global