Realitat social
Aporofòbia, paraula de l'any per a la Fundéu
La RAE acaba d'acceptar el neologisme per designar el rebuig o aversió als pobres
zentauroepp37541293 barcelona 04 03 2017 barcelona una mujer que vive en un ba171012104216 /
Aporofòbia, el neologisme que dona nom a la por, rebuig o aversió als pobres, ha sigut elegida paraula de l’any 2017 per la Fundación del Español Urgente (Fundéu), promoguda per l’Agència Efe i BBVA. Es dona la circumstància que la RAE acaba d’acceptar també la paraula, que s’ha incorporat a la versió on line.
Si la Fundéu ja ha emès el seu veredicte, en el cas de la llengua catalana el procés de participació està encara obert. L’Institut d’Estudis Catalans i el seu Observatori de Neològia han posat en marxa una iniciativa per elegir el neologisme de l’any, obert a votació popular fins a aquest mateix 31 de desembre a la web http://www.neologisme.cat. Alguns aspectes del moviment independentista, però també de les reivindicacions feministes o relacionats amb l’impacte negatiu del turisme, formen part de les deu paraules finalistes: cassolada, fer pinya, gentrificació, hiperventilar, judicialitzar, micromasclisme, feminicidi, sobiranisme, transgènere i turismofòbia.
PENDENTS DE L’ACTUALITAT
Aquesta és la cinquena ocasió en què la Fundéu BBVA dona a conèixer la seva paraula de l’any, escollida entre aquells termes que han estat presents en més o menys mesura en l’actualitat informativa durant els últims mesos i tenen, a més a més, interès des del punt de vista lingüístic.
Després d’elegir escrache el 2013, selfie el 2014, refugiat el 2015 i populisme el 2016, l’equip de la Fundació ha optat en aquesta ocasió per aporofòbia, un terme relativament nou que al·ludeix, no obstant, a una realitat social arrelada i molt antiga.
Fa uns mesos, un grup de sensesostre va començar una campanya a les xarxes socials perquè la Real Academia Española reculli l’expressió, iniciativa de la qual es va fer ressò àmpliament aquest diari.
CODI PENAL
La paraula aporofòbia ha sigut encunyada per la filòsofa espanyola Adela Cortina en diversos articles de premsa en què crida l’atenció sobre el fet que solem dir xenofòbia o racisme al rebuig a immigrants o refugiats, quan en realitat aquesta aversió no es produeix per la seva condició d’estrangers, sinó perquè són pobres.
Aquest terme s’acaba d’incorporar a la RAE i el mes de setembre passat el Senat va aprovar una moció en què demana la inclusió de l’aporofòbia com a circumstància agreujant al Codi Penal.
A aquests fets, s’hi suma l’interès lingüístic d’un neologisme a la creació del qual es pot posar data i autor, i el social i informatiu d’un terme capaç de designar una realitat palpable, però sovint invisible.
«No és una paraula creada aquest any, ni tan sols coneguda pel gran públic, però és un mot, un neologisme, que recomanem a Fundéu BBVA i que ara l’Acadèmia ha decidit incorporar al seu diccionari», assenyala el director general de la Fundació, Joaquín Muller.
Notícies relacionades
Abans de donar a conèixer la decisió definitiva, la Fundació va publicar una llista de dotze paraules finalistes de nova creació, com turismofòbia, que al·ludeix al rebuig al turisme massificat; uberització, basada en plataformes col·lectives o machoexplicación, el costum d’alguns homes de dirigir-se a les dones de forma condescendent.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia