Se suïcida un dels migrants reclosos a la presó d'Archidona

Les plataformes de suport als immigrants critiquen la situació de pressió que viuen els interns i demanen suspendre les expulsions

Se suïcida un dels migrants reclosos a la presó d'Archidona

EFE

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Els treballadors que atenen els immigrants internats a la futura presó d’Archidona (Màlaga) van trobar ahir el cos sense vida d’un ciutadà algerià, de 36 anys, que s’hauria suïcidat penjant-se amb un dels llençols de la cel·la. La Policia Nacional va obrir una investigació per aclarir els fets, mentre que les plataformes i col·lectius de suport als immigrants portaran el cas a la fiscalia i sol·liciten que es paralitzin les devolucions per la pressió que provoca entre els interns i retreuen que a Archidona, habilitat com a centre temporal i d’emergència segons el Govern, s’estan repetint les mateixes situacions que als Centres d’Internament per a Estrangers (CIE). Així, expliquen que des que es van iniciar fa uns dies les devolucions als seus països d'origen, s'han multiplicat els altercats motins entre els interns.

El succés es va produir a primera hora del matí, quan l’intern va faltar a l’esmorzar. A l’anar-lo a buscar a la seva cel·la individual, els agents encarregats el van trobar ja inconscient i no van poder fer res per salvar-li la vida. El seu cos va ser traslladat a l’Institut de Medicina Legal per practicar-li l’autòpsia i determinar les causes de la mort. Segons la Policia Nacional, l’immigrant, d’origen algerià, havia arribat en pastera a les costes de Múrcia a finals del mes de novembre. Davant la falta d’espai en altres CIE, un jutge de Llorca va optar per autoritzar el seu trasllat i el d’altres centenars d’immigrants arribats aquells mateixos dies fins a les instal·lacions de la futura presó d’Archidona (Màlaga) fins al 18 de gener vinent. Es tractava, segons va dir el ministre d’Interior, d’una situació «extraordinària» i «temporal». El centre va arribar a acollir 600 immigrants, encara que ara es desconeix la xifra d’interns que hi ha al centre.

Aquesta mesura judicial ja ha sigut recorreguda per diversos col·lectius de suport als migrants, qüestionant l’ús del centre penitenciari com a CIE, i des d’IU es va anunciar que es portarà al Congrés la reprovació del ministre d’Interior, Juan Ignacio Zoido, mentre que el PSOE li demanarà que n’aclareixi les circumstàncies. El mateix Defensor del Poble va qüestionar aquest ús d’una presó i va alertar de «nombroses mancances» de les instal·lacions i el servei que se’ls dona als interns. Tampoc els immigrants han sigut aliens a la seva situació, i l’ambient s’ha anat tensant les últimes setmanes a mesura que s’iniciaven les devolucions a Algèria, amb altercats i motins que van causar danys en el mobiliari.

Notícies relacionades

«Tenien dificultat per parlar amb advocats, no tenien assistència psíquica o psicològica malgrat la seva situació desesperada, ni tampoc informació sobre què els passaria, si serien expulsats o no», va explicar la senadora de Podem Maribel Mora, que ha visitat el centre en diverses ocasions. Ja en el seu moment va retreure la falta d’aliments i que dues setmanes després de la seva arribada al centre, i en plena onada de fred, els immigrants seguien portant la mateixa roba amb què havien arribat a Espanya i sense poder parlar amb els seus familiars perquè no tenien accés als telèfons. «No és més que una desgràcia anunciada tenint en compte la situació límit a què se'ls ha sotmès, ficats en una presó i tractats d'una manera absolutament inhumana», va insistir aquest divendres.

En aquest sentit, l'associació Màlaga Acull ha anunciat que sol·licitaran a la Fiscalia que s'iniciï una investigació perquè «es depurin responsabilitats» pel que ha passat, reclamant a més que es paralitzin les devolucions d'interns perquè «són possibles testimonis del que ha pogut passar», segons va explicar la presidenta de l'entitat, Arantxa Triguero, en declaracions recollides per Efe.