estudis superiors

Les universitats catalanes descongelen les carreres de tres anys

Amb la incorporació de la URV, la UPC i un centre adscrit a la UB seran una desena els graus curts a Catalunya

El setembre vinent expira la moratòria imposada pels rectors espanyols al polèmic decret del 3+2

zentauroepp38869851 barcelona 13 06 2017  sociedad   examenes de las pau selecti180112212848

zentauroepp38869851 barcelona 13 06 2017 sociedad examenes de las pau selecti180112212848

2
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez

Just l’any en què s’acaba la moratòria pactada pels rectors espanyols per a la implantació dels graus universitaris de tres anys de durada, el pròxim curs 2018-2019, la universitat pública catalana estrenarà almenys quatre noves titulacions de 180 crèdits, que se sumaran al grau de Global Studies, que des de fa dos anys imparteix la Universitat Pompeu Fabra (UPF), i a cinc titulacions més que imparteixen diferents universitats privades.

Les quatre carreres que es posaran en marxa el setembre vinent a la Universitat Rovira i Virgili (URV), a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i a la Universitat de Barcelona (UB) –aquesta última al centre adscrit ESCAC– van ser suspeses en l’últim moment el maig passat per la Generalitat, que va al·legar que faltaven les autoritzacions del Consell d’Universitats, l’organisme dependent del Ministeri d’Educació que certifica en última instància totes les noves titulacions.

Oferta de novetats 

Davant d’aquest panorama, si aquest any no sorgeix cap contratemps com el del 2017, els estudiants catalans veuran ampliada l’oferta d’estudis a les universitats públiques amb un grau de tres anys de Tècniques de Bioprocessos Alimentaris (URV) i amb una titulació sobre Cinematografia, també de tres cursos, que oferirà l’ESCAC (homologat per la UB). A la Politècnica, segons ha informat aquesta setmana la plataforma educativa Unportal.net, s’han creat uns nous estudis de 180 crèdits per especialitzar-se en Paisatgisme, fruit de la col·laboració entre les escoles d’Agricultura i d’Arquitectura, i una Enginyeria Espacial, que s’impartirà en anglès al campus que la UPC té a Castelldefels.

L’oferta de novetats universitàries per al pròxim curs 2018-2019 es completarà amb una desena de carreres de nou encuny de quatre anys de durada, segons assenyala Unportal.net. Es tracta, segons aquesta consultora educativa, dels estudis d’Enginyeria Biomèdica que impartirà la Universitat de Girona (UdG) i d’un total de cinc carreres més que estrena la UPC: Enginyeria de Ciències Agronòmiques, Enginyeria Electrònica, Enginyeria Geològica i Ambiental, Ciències i Tecnologies del Mar i Tecnologies Industrials i Economia (en aquest últim cas impartida en llengua anglesa en col·laboració amb la UPF).

A les privades, la Universitat Ramon Llull (URL) recupera els estudis de Pedagogia i introdueix els de Global Communication Management (en anglès), mentre que la Internacional de Catalunya (UIC) estrena Psicologia. 

Uns estudis polèmics

La creació dels graus de tres anys va ser una idea del controvertit ministre d’Educació José Ignacio Wert, que el 2014 va impulsar un decret de modificació dels estudis superiors per introduir-hi les carreres de 180 crèdits, majoritàries a Europa. La reducció de la durada dels graus suposava l’allargament, en la majoria dels casos, dels màsters, que passarien de l’any actual als dos cursos. Va ser el denominat model del 3+2, durament rebutjat pels estudiants, perquè podia suposar un important encariment dels estudis.

Notícies relacionades

 Davant l’allau de crítiques que va rebre la mesura (que, en canvi, sí que va ser recolzada pel Govern de la Generalitat), la Conferència de Rectors Universitaris d’Espanya va acordar aplicar una moratòria al 3+2 fins al mes de setembre vinent, que limitava la creació de graus de tres anys excepte en aquells casos en què es tractés de carreres no existents o d’estudis impartits en anglès.

Fa un any, el Consell Interuniversitari de Catalunya va autoritzar la creació de 12 nous graus de 180 crèdits cadscun, però quan faltava amb prou feines una setmana perquè s’obrís la preinscripció, és a dir, el mes de maig passat, la secretaria d’Universitats va cancel·lar l’autorització.