REBUIG A LA RETIRADA D'UN LLIBRE

L'Institut d'Estudis Catalans defensa l'expressió "corona catalanoaragonesa"

Després de la retirada de llibres de text a Aragó, denuncia la "censura" i argumenta que és d'"ús habitual entre els historiadors"

cmontanyes41576837 libro180112220832

cmontanyes41576837 libro180112220832

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L'Institut d’Estudis Catalans ha reaccionat avui davant la retirada d'un institut d'Osca, per part del Govern d'Aragó, dels llibres de text que utilitzen el terme Corona catalanoaragonesa Corona catalanoaragonesaper considerar-lo una mostra de "tergiversació de la història". L'IEC, en una declaració pública, ha expressat la seva "absoluta repulsa al que no és sinó un cas inadmissible de censura i d'atac a la llibertat d'expressió".

 

 

Segons la declaració de l'IEC, «tant l'expressió Corona catalanoaragonesa com la de Confederació catalanoaragonesa són d'utilització habitual entre els historiadors, al marge de la seva procedència i sempre amb caràcter complementari i no alternatiu al de Corona d'Aragó, de la mateixa forma que s'utilitzen en altres contextos els termes regne asturlleonèsmonarquia castellanolleonesa o monarquia hispànica".

En tots els casos argüits per l'IEC, es tracta de definicions d'un subjecte polític que responen a com el caracteritza l'autor de cada text. «Cap d'aquests termes va tenir mai un caràcter oficial, i cap acusa de tergiversar la història els historiadors que els utilitzen», recorda l'acadèmia catalana. De fet, l'expressió Corona d'Aragó per definir el conjunt d'entitats que es van agrupar després de la unió matrimonial entre el Regne d'Aragó i el comtat de Barcelona va trigar uns segles a consolidar-se com a tal.

 

La declaració afegeix que la decisió del Govern d'Aragó "crea un conflicte on no existia; s'estigmatitzen expressions justificades per les dades històriques i, per aquest motiu, àmpliament acceptades i utilitzades per la comunitat científica i acadèmica, i es deixa en total indefensió els autors i els editors de llibres de text".

Notícies relacionades

 

"L'Institut d’Estudis Catalans -prossegueix la nota- vol manifestar el seu suport a la llibertat d'expressió dels historiadors i dels editors, al mateix temps que deplora aquest episodi de censura política i ideològica que ens trasllada a una altra època que ja consideràvem superada".