El Poder Judicial amplia a altres delictes el concepte de violència masclista
Comptabilitzarà totes les agressions sofertes per dones pel fet de ser-ho
El Govern, no obstant, es resisteix a incloure en aquesta categoria assassinats com el de Diana Quer
El pacte d’Estat contra la violència masclista va establir que també s’han de recollir a les estadístiques totes les agressions i assassinats comesos per homes contra dones pel fet de ser-ho. Sis mesos després d’haver-se firmat, el Poder Judicial s’ha posat a treballar i va anunciar ahir que començarà de seguida a incloure a les seves recopilacions de dades, per exemple, les violacions o els matrimonis forçats. Mentrestant, el Ministeri de Sanitat i Igualtat manté la seva estadística d’assassinats limitada a les dones mortes a mans de les seves parelles o exparelles.
L’anunci el va efectuar Ángeles Carmona, la presidenta de l’Observatori Contra la Violència Domèstica i de Gènere del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), l’organisme que trimestralment difon el nombre de denúncies per violència masclista presentades a tot Espanya, així com les sentències i les ordres d’allunyament dictades pels jutges.
A partir d’ara també proporcionarà les xifres de denúncies i sentències per agressions sexuals, ja siguin violacions, assetjament laboral o al carrer o de qualsevol altra mena. També les presentades per tràfic de persones amb fins d’explotació, mutilació genital, matrimoni forçat o simples agressions físiques o verbals, amenaces o vexacions «sofertes per dones pel fet de ser-ho».
No serà fàcil ni ràpid. Tots els jutjats han de reformar el seu sistema de recopilació de dades per poder-les enviar mensualment a l’observatori amb els nous criteris. Carmona preveu que la primera estadística renovada no podrà sortir, per aquesta raó, abans del primer trimestre de l’any que ve.
La presidenta de l’observatori creu que la difusió de les dades suposarà no només «donar més visibilitat» als delictes masclistes, sinó també «un toc d’alerta perquè més dones s’atreveixin a denunciar-los».
Notícies relacionadesL’observatori estendrà als nous àmbits els estudis que porta a terme anualment sobre els assassinats i les sentències corresponents, informes que es publiquen amb molt de retard. Encara està pendent el del 2016. En el cas dels nous delictes, permetran comprovar si els jutges han aplicat correctament l’agreujant de gènere inclòs a la reforma del Codi Penal del 1995.
Assignatura pendent
El canvi impulsat per l’observatori no només el recull el pacte d’Estat, sinó també el conveni d’Istanbul, ratificat per Espanya, i l’han reclamat nombroses associacions i grups feministes, tot i que el Govern segueix sense introduir-lo a l’estadística que recull més titulars, la de dones assassinades per la violència masclista, una categoria limitada a l’àmbit de la parella. Una estadística en què haurien de figurar Diana Quer i la prostituta Yingying, assassinada el mes de desembre passat al barri del Raval de Barcelona.
Consell General del Poder Judicial ( CGPJ ) Cas Diana Quer Codi Penal Assassinats Violència de gènere Dones Masclisme Agressions físiques Ministeri de Sanitat
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista