Rajoy estudia recórrer al 155 per torpedinar la immersió lingüística

Entre les mesures educatives que sospesa el Govern central hi ha la d'incloure el castellà com a llengua vehicular a Catalunya

Sáenz de Santamaría ho justifica per l'immobilisme d'un Parlament "que sembla tancat per vacances"

Els partits independentistes acusen la Moncloa d’intentar carregar-se el model d’immersió lingüística a Catalunya via 155 en absència de Govern. / ATLAS VÍDEO

4
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez

El mateix president del Govern central, Mariano Rajoy, ha confirmat aquest dijous que l'Executiu estudia la inclusió d'una casella que permeti triar el castellà com a llengua vehicular en el formulari que ompliran els pares d'alumnes en la pròxima preinscripció escolar a Catalunya. Això significa que les famílies que ho sol·licitin podran escolaritzar els seus fills en castellà, malgrat que el model d'escola catalana aposta per l'ús del català com a idioma per a l'ensenyament. La mesura, anunciada pel secretari d'Estat d'Educació, Marcial Marín, emparada des del 2014 per la llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (LOMCE), no s'ha aplicat mai fins ara, però aquesta vegada es podria tirar endavant ja que és el Ministeri d'Educació qui en aquests moments té les competències a Catalunya, en virtut de l'article 155 de la Constitució.

L'anunci del número dos d'Íñigo Méndez de Vigo en Educació podria ser, si es porta finalment a terme, un torpede directe a la línia de flotació del model d'immersió lingüística vigent a les escoles catalanes des de fa més de 30 anys. Malgrat el consens que hi ha en la comunitat educativa a favor d'aquest sistema, que pedagogs, sociòlegs i mestres consideren integrador i cohesionador, el model està sent qüestionat des de fa al voltant d'una dècada: primer, per part d'algunes famílies d'estudiants; després per partits del Parlament com ara Ciutadans (que va obtenir els primers escons fent bandera del castellà a l'escola) i, més recentment, pel Govern de Mariano Rajoy, que ja va intentar amb la LOMCE que el castellà fos llengua vehicular. 

"El que pretén Educació és del tot inviable, és com si el ministre de Foment digués que a partir de l'any que ve totes les carreteres seran de tres carrils... És una mesura impossible d'aplicar d'un curs per a l'altre", han advertit fonts coneixedores del sistema educatiu català. "¿Què faran? ¿Que uns col·legis siguin castellans i altres siguin catalans? ¿O que dins d'un mateix centre hi hagi classes per a castellans i classes per a catalans? Això sí que és segregar, perquè al final això significa que al pati els nens castellans acabaran jugant amb altres de castellans i els catalans amb els catalans", han denunciat les mateixes fonts.

A més, han recordat, "una opció lingüística no hauria de donar punts a una família a l'hora de triar col·legi: no pot pesar més la llengua vehicular que, per exemple, la proximitat del col·legi al lloc de residència del nen o si té una discapacitat", han afegit les mateixes fonts. 

I encara que el secretari d'Estat d'Educació ha subratllat aquest dijous, en una trobada amb degans de les facultats d'Educació, que el ministeri encara està estudiant si aquesta tasca (col·locar una casella en els formularis de preinscripció) li correspon al Govern per l'aplicació del 155, les reaccions polítiques i socials contra aquesta possibilitat han sigut majúscules. Fonts del ministeri han afegit que la decisió es donarà a conèixer d'aquí unes setmanes, quan es publiquin les dates de la preinscripció escolar que se sol fer entre finals de març fins a mitjans d'abril

La petició inicial parteix del col·lectiu Ames, que ha sol·licitat al ministre Íñigo Méndez de Vigo que en els impresos de preinscripció hi inclogui una casella d'opció lingüística, perquè les famílies que vulguin matriculin els seus fills a fer classes en castellà. "Som sensibles amb el problema i hi estem treballant. Aviat ho anunciarem, però encara queden unes setmanes (per obrir el període de preinscripció)", ha sentenciat Marín.

Un Parlament "tancat per vacances"

La vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, també ha confirmat aquest dijous que el Consell de Ministres aprovarà durant els mesos de febrer i març noves mesures en el marc de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya. Segons ha apuntat, es tracta d'actuacions en els àmbits de l'educació i la funció pública que "per calendari" s'han d'adoptar durant aquestes pròximes setmanes perquè "cap català es vegi perjudicat senzillament pel fet que aquest Parlament sembla que està tancat per vacances i ningú fa res", ha afirmat.

Notícies relacionades

Encara que Sáenz de Santamaría no ha volgut concretar l'abast de les iniciatives ni si aniran més enllà de la simple gestió, es podria tractar de l'anunci fet pel secretari d'Educació sobre la pròxima preinscripció escolar i també sobre els concerts educatius, que s'haurien de renovar els pròxims mesos. "El Govern amb el 155 complirà la seva obligació que l'Administració funcioni per als catalans", s'ha limitat a dir la vicepresidenta en declaracions als passadissos del Congrés. Pel que fa a la funció pública, està pendent la convocatòria d'oposicions per ocupar places de funcionari, sobretot en l'àmbit de l'educació.

La número dos del Govern central ha confirmat d'aquesta manera les informacions aparegudes els últims dies en diversos diaris, que anuncien el paquet d'iniciatives davant el fet que el Parlament de Catalunya encara no ha investit un president de la Generalitat i, per tant, Catalunya segueix sense Govern propi. "Les administracions autonòmiques, a partir del mes de febrer i març, han d'adoptar un conjunt de decisions importants en l'àmbit de la funció pública o l'educació, perquè estan molt marcades pel calendari", ha dit Sáenz de Santamaría, i "Catalunya no es pot paralitzar perquè no siguin capaços de nomenar un president que pugui complir la llei", ha sentenciat.