Maltractament animal

Trobats morts 20 gossos que havien sigut lligats a les vies del tren a Sevilla

El Pacma denuncia Adif perquè els maquinistes no van parar al veure els animals al camí

Les associacions animalistes xifren en 50.000 els animals abandonats al finalitzar el període de caça

perro

perro

4
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

El mes de febrer està marcat en vermell en el calendari dels animalistes. S'acaba la temporada de caça, i en algunes zones és el moment en què comencen a aparèixer gossos abandonats, si no morts, pels camps pròxims als vedats. Una escena atroç que s'ha convertit en sinistra a Sevilla, on han sigut localitzats 20 cadàvers d'animals lligats a la via del tren. Tot i que alguns encara estaven vius, molts estaven completament destrossats, altres amb membres seccionats… L'estat de descomposició o fins i tot momificació de diversos d'ells apunta que es tracta d'una pràctica continuada en el temps, de manera que el Partit Animalista contra el Maltractament Animal (Pacma) ha presentat una denúncia davant el Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil, i reclamen canvis legislatius per augmentar la pena per aquests casos.

El delegat a Sevilla del Pacma, Javier Sanabria, explica que, a més, han denunciat els quatre ajuntaments, Salteras, Olivares, Espartinas i Villanueva del Ariscal, al terme dels quals han aparegut els gossos, així com l'empresa pública Adif, responsable de les vies. “No és creïble que els maquinistes no veiessin els animals lligats a la via”. Van ser uns veïns els que van contactar amb ells per explicar que havien localitzat diversos animals amarrats a la via amb tot just dos pams de corda. Ells van anar al punt assenyalat i en dos quilòmetres escassos hi van trobar una vintena de cadàvers, “així que vam deixar de comptar i vam anar a denunciar”. Han reconegut pel xip un llebrer, raça a la qual correspondrien la majoria dels cadàvers per la seva fesomia, però també hi ha un pastor alemany i fins i tot una ovella.

“És terrible pensar en l'angoixa d'aquests animals al veure venir el tren i lluitar per deslligar-se, no és humà”, subratlla, posant en relleu que és una pràctica habitual per aquestes dates. De fet, encara que els veïns no s'han volgut significar, els han deixat entreveure que els responsables serien membres de dos grups de caçadors de la zona. I és que la fi de la temporada de caça és un dels cinc motius d'abandonament d'animals, segons constata l'estudi de la Fundació Affinity, l'únic que indaga en aquest tema i aporta una mica de llum en el tema de les adopcions i els abandonaments de gossos i gats a escala nacional.

“Però és incomplet, hi participen les gosseres i protectores que s'ofereixen voluntàries i no recull per tant el cent per cent dels abandonaments”, matisa Ana Belén Martín, delegada territorial del Pacma. L'estudi confirma que el nombre d'animals abandonats pel fi de la temporada de caça va en augment, ja que ha passat de ser el 10,4% el 2010 a suposar el 12,6% el 2016, l'últim any analitzat.

En qualsevol cas, les dades amb què compten les associacions animalistes són esfereïdores. Cada any es federen a Espanya al voltant de mig milió de gossos de caça, però a l'arribar el febrer al voltant del 10% són “descartats”. Uns 50.000 exemplars, gairebé el 20% més que la resta de l'any, segons l'oenagé Llebrers sense Fronteres. Els llebrers representen fins al 40% del total d'animals abandonats, especialment en zones com Andalusia, Extremadura, Castella-la Manxa i Castella i Lleó, les regions on més es practica la caça de la llebre i on més abandonaments hi ha.

Notícies relacionades

Els caçadors han rebutjat rotundament aquestes dades, després de veure-les reflectides en el documental ‘Febrero, el miedo de los galgos’, i no han dubtat a expressar en diverses ocasions la seva condemna al maltractament animal. No obstant, la Reial Federació Espanyola de Caça qüestiona les dades dels animalistes, i argumenten que segons les dades del Seprona, del total de gossos abandonats i maltractats a Espanya el 10,17% és de la raça llebrer, i el 22,7%, gos de caça. I apunta que només 56 gossos van ser maltractats el 2016, però concedeixen que només són els casos denunciats, i que ells són els primers a posicionar-se en contra de qualsevol abandonament o maltractament animal, en especial, dels gossos de caça.

Des del Pacma exposen que el cas de Sevilla és un exemple de la necessitat d'endurir la normativa sobre el maltractament animal, recollida com a delicte des del 2015 en el Codi Penal però que contempla com a màxim penes de 18 mesos de presó. Tampoc estableix cap gradació pel que fa al nombre de víctimes o el mal infligit, circumstàncies que reclamen que siguin tingudes en compte. “Ningú entra a la presó només per maltractar un animal”, diuen, explicant que són empresonats per delictes vinculats, com va passar fa poc en una protectora de Màlaga. De moment, reprendran la campanya de conscienciació, amb una manifestació de protesta dissabte que ve a Sevilla.