A Màlaga
Interior inaugura aquest dilluns la presó d'Archidona després de la polèmica del seu ús com a CIE
La presó començarà a rebre els interns les primeres setmanes de març
GRAF2250 ARCHIDONA MALAGA 20 11 2017 - Vista de la futura carcel de Malaga ubicada en Archidona que sera habilitada como Centro de Internamiento de Inmigrantes CIE provisional para acoger a los 519 inmigrantes argelinos llegados en 49 pateras este fin de semana a la Region de Murcia EFE Carlos Diaz /
El secretari d'Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, inaugura oficialment aquest dilluns el centre penitenciari Málaga II, situat a Archidona, després de la polèmica generada per haver acollit de forma temporal, des de finals de novembre fins a mitjans de gener, uns 500 immigrants arribats en pastera a les costes espanyoles i el suïcidi d'un dels interns.
A l'acte d'inauguració està previst que hi assisteixi, a més del número dos d'Interior, el delegat del Govern a Andalusia, Antonio Sanz; el secretari general d'Institucions Penitenciàries, Ángel Yuste; i el president de SIEP, Miguel Contreras, entre altres autoritats.
La presó d'Archidona té una superfície construïda de 102.232,25 metres quadrats. Disposa de 1.008 cel·les residencials, a més de 72 d'ingressos, 50 en règim tancat i 64 llits a infermeria.
En total són 16 els mòduls residencials, segons ha assenyalat el subdelegat del Govern, Miguel Briones, dels quals dotze són per als reclusos, i la resta, d'ús polivalent, a més de tenir-ne un de règim tancat, un altre d'ingressos, sortides i trànsits i el d'infermeria.
Així, la presó d'Archidona estarà formada per ara per una plantilla d'unes 300 persones, entre funcionaris i personal laboral. Una part dels funcionaris, uns 70, ja s'ha incorporat, mentre que la resta dels que hi han sigut destinats en el concurs de trasllat tenen fins al 6 de març per incorporar-s'hi.
Segons els sindicats, la presó començarà a rebre els interns en les primeres setmanes de març.
La Secretaria General d'Institucions Penitenciàries va nomenar la que era subdirectora de Seguretat al centre penitenciari de Huelva, Noelia Moreno Rojas, com a directora de la presó Málaga II.
Aquestes infraestructures es van començar a plantejar fa almenys vuit anys, ja que van ser adjudicades el febrer del 2010. L'obra de l'edifici va acabar el 2013, però no es va obrir per "qüestions pressupostàries", segons van assenyalar en aquell moment. Faltava l'equipament i es requeria treure l'oferta d'ocupació pública.
Més de 500 immigrants
A aquest retard en l'obertura, s'hi suma que a finals del novembre passat, el Ministeri de l'Interior va decidir traslladar a aquestes instal·lacions uns 500 immigrants, com una mesura "excepcional" i "temporal", a conseqüència de l'elevat nombre d'arribades en pasteres a les costes d'espanyoles. Des del Govern es va remarcar que es va fer "amb l'autorització de set jutjats".
La presó va tornar a estar buida el 10 de gener, després que el ministeri expulsés a Algèria o traslladés a altres punts del territori nacional els immigrants que encara quedaven a les instal·lacions. En total, segons Interior, van passar per aquest centre 572 immigrants, tots algerians, des de finals de novembre.
Des que es va produir l'internament, nombrosos col·lectius i partits polítics, com PSOE i Units Podem, van criticar la mesura, més encara quan el 29 de desembre es va produir la mort de Mohamed Bouderbala, un dels interns, que, segons les investigacions, es va suïcidar durant les 16 hores d'aïllament en una de les cel·les de la presó.
El ministre Juan Ignacio Zoido va explicar que l'immigrant va ser confinat a la seva cel·la després de protagonitzar un motí aquell mateix dia. El Defensor del Poble en funcions, Francisco Marugán, va dir en la seva compareixença al Congrés que "les coses no es van fer d'una manera gaiure correcta" quan es va decidir utilitzar la presó encara per inaugurar com a centre d'internament d'estrangers i va assenyalar que l'aïllament de l'intern va ser, segons ell, "inexplicable".
Notícies relacionadesUn jutjat va obrir diligències per la mort de l'intern, però les va arxivar provisionalment al descartar-se la participació d'altres persones i perquè la mort va ser de naturalesa suïcida. En una interlocutòria, el jutge va determinar que no va quedar justificada "la perpetració de cap fet delictiu" i va apuntar que, segons l'atestat policial, "ningú va anar a la cel·la de l'immigrant. De fet, s'indica que la porta no es va obrir i que les càmeres no van registrar cap moviment". Aquesta resolució està recorreguda.
L'Ajuntament d'Archidona ha comunicat als seus veïns la celebració de dues jornades de portes obertes per visitar el centre penitenciari, els dies 27 i 28 de febrer. L'alcaldessa, Mercedes Montero, ha explicat que amb aquesta acció el Consistori vol que els veïns coneguin un centre que, tot i les reticències inicials, s'espera que es converteixi en una injecció econòmica important per a aquesta localitat, de 8.400 habitants.
- Nova delinqüència Cop policial contra lladres que circulen amb patinet elèctric
- Tensió veïnal La Mina s’enfronta als Mossos pel desallotjament d’una família
- L’últim error de les Glòries
- Concerts d’aniversari Els Pets: "Qui vegi el got del català mig ple, que ens digui quina medicació pren"
- Anna Freixas: "La dificultat de la jubilació és donar sentit a la vida cada dia"