Avanç médico

El Sant Pau recupera la sensibilitat en mames reconstruïdes després d'un càncer

L'enllaç entre nervis de l'abdomen i el tòrax torna el 70% de la capacitat sensitiva

L'operació s'aplica quan el pit es recompon amb teixit de la mateixa malalta

zentauroepp42431073 cancer mama180307165449

zentauroepp42431073 cancer mama180307165449 / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
Àngels Gallardo
Àngels Gallardo

Periodista

ver +

La cirurgia que reconstrueix amb teixit de la mateixa pacient el pit que és amputat per extirpar un càncer ha fet un nou pas, que ben aviat començarà a aplicar l’Hospital de Sant Pau, de Barcelona, a l’aconseguir que la dona recuperi la sensibilitat que va perdre a la zona intervinguda, cosa que li torna la capacitat de captar la temperatura, el dolor o la percepció que el seu cos està complet. El següent objectiu quirúrgic serà poder facilitar la recuperació de les sensacions erògenes de l’aurèola i també el mugró.   

La nova tècnica de reconstrucció mamària, que experimenta el cirurgià Jaume Masià, responsable del servei de cirurgia plàstica dels hospitals Sant Pau i el Mar, reconnecta dos o tres dels nervis que donen sensibilitat a l’abdomen –zona d’on s’obté el teixit que recompondrà la mama– amb les terminals d’altres nervis intercostals que han sigut amputats al tòrax a l’eliminar el càncer.

Això es fa en el mateix acte quirúrgic en què s’elimina el tumor i es reconstrueix la morfologia de la mama.

Regeneració nerviosa

Els dos trams nerviosos que es pretén enllaçar s’introdueixen en una cànula, situats un davant de l’altre, i sis mesos després, gràcies a la capacitat regenerativa dels nervis humans [creixen un mil·límetre per dia], els axions s’han empalmat i la zona reinnervada ha unificat les seves connexions. En aquest moment, la dona recupera fins al 70% de la sensibilitat. Això és així en fins a un 70% de les dones intervingudes als països que ja apliquen aquesta tècnica, fonamentalment en hospitals dels Estats Units i Londres.

La innovadora tècnica quirúrgica, presentada al Barcelona Breast Meeting (BBM) –certamen internacional en què intervenen 40 dels cirurgians més prestigiosos especialitzats en oncologia, reconstrucció i estètica del càncer de mama–, es començarà a practicar de forma generalitzada al Sant Pau el trimestre vinent, va avançar Jaume Masià. De mica en mica la incorporaran la resta d’hospitals públics.

«Fins ara, havíem aconseguit tornar la morfologia natural als pits que havien patit càncer [a un 65% de les pacients se’ls reconstrueix amb teixit del seu cos], i que això fos estable, però ens faltava recuperar la sensibilitat –va explicar Masià, un dels màxims exponents europeus en aquesta cirurgia–. Encara que a alguns els pugui semblar una frivolitat, no ho és. Es tracta de tornar l’aspecte més important de la comunicació corporal, el sensorial».

Reinci espontani

Notícies relacionades

Prop del 35% de les dones que pateixen l’amputació d’un pit restableixen de forma espontània una certa sensibilitat. Algunes, fins i tot perceben les seves antigues sensacions erògenes. Però la resta, no. Les dues funcions, va explicar Masià, van adquirint importància a mesura que la pacient s’allunya del temor que el càncer reaparegui, i reinicia les activitats que formaven part de la seva vida. «Al principi, preocupa la recurrència del càncer, però després va guanyant importància el fet que el cos ha quedat asimètric –va descriure el cirurgià–. El cervell rep constantment tota aquesta informació, sap en tot moment que ha perdut una part».  

La doctora Aldona Spiegel, iniciadora de la reconstrucció sensitiva a  Houston (EUA), que participa al BBM, va assegurar que nombroses pacients de càncer de mama del seu país refusen reconstruir-se el pit per no perdre la sensibilitat que mantenen les terminals nervioses que tenen al tòrax. «S’ha de valorar aquest aspecte, que per a unes dones és més important que per a d’altres –va afirmar Spiegel–. L’important és no oblidar que treballem amb persones normals».