CERIMÒNIA SOLEMNE
El Japó recorda les víctimes del tsunami en el 7è aniversari de la tragèdia
Més de 18.000 persones van morir o estan desaparegudes per la catàstrofe
Les seqüeles del desastre nuclear encara manté desplaçades més de 73.000 persones
El Japó commemora aquest diumenge el setè aniversari del tsunami que va arrasar el nord-est del país i que va provocar l'accident nuclear de Fukushima, les seqüeles del qual encara mantenen desplaçades més de 73.000 persones.
En diversos punts del Japó, i especialment a les zones més afectades pel tsunami, s'ha homenatjat els més de 18.000 morts i desapareguts que ha deixat la catàstrofe i s'ha guardat un minut de silenci a les 14.46 hora local (6.46 en horari peninsular), la mateixa en què el terratrèmol de 9 graus en l'escala de Richter va desencadenar la tragèdia.
Igual que en anys precedents, a Tòquio s'ha organitzat al Teatre Nacional una solemne cerimònia en la qual ha participat el primer ministre nipó, Shinzo Abe, i que ha tornat a ser presidida pel príncep Akishino i la princesa Kiko. Tots dos han substituït per segon any l'emperador Akihito -rellevat d'actes oficials després d'anunciar el seu desig d'abdicar- i l'emperadriu Michiko.
"Vull transmetre el meu compromís que el Govern s'esforçarà de manera coordinada per constituir una nació forta i resistent als desastres", ha dit Abe, que ha assegurat que, després de set anys, pot certificar que "la reconstrucció de la regió afectada està mostrant un progrés consistent". No obstant, avui dia més de 73.000 persones continuen desplaçades pels efectes del terratrèmol, el tsunami i l'accident nuclear de Fukushima.
Radioactivitat
Un total de 73.349 persones segueixen allotjades en cases temporals, residències de familiars i centres hospitalaris repartits pel territori nipó, segons les últimes xifres publicades per l'Agència japonesa per a la reconstrucció de la regió nord-est del país.
Després de la crisi nuclear del 2011, les autoritats del país asiàtic van establir zones d'evacuació obligatòria i àrees d'accés restringit al voltant de la central de Fukushima Daiichi, en funció dels nivells de radioactivitat detectats.
Fusió parcial
El fortíssim terratrèmol que es va registrar amb epicentre al mar davant la costa nord-oriental nipona l'11 de març del 2011 va generar minuts després un tsunami que va arrasar poblacions senceres i que va afectar la central nuclear de Fukushima Daiichi.
Notícies relacionadesL'aigua va deixar la planta sense sistemes de refrigeració, cosa que va acabar provocant la fusió parcial dels tres reactors que en aquell moment es trobaven operatius. Això va provocar el segon pitjor accident nuclear de la història després del que hi va haver a Txernóbil (Ucraïna) el 1986.
Des d'aleshores, s'han reobert progressivament aquestes àrees després de completar tasques de neteja i descontaminació radioactiva, encara que molt pocs han volgut tornar a les seves antigues cases per por que persisteixi la radioactivitat i perquè han refet la seva vida en altres llocs. Aquest és el cas dels habitants de localitats com Namie i Iitate, situades a entre 10 i 40 quilòmetres de la central i les ordres d'evacuació dels quals van ser aixecades pel Govern nipó l'abril del 2017.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034