Segons l'ONU

Finlàndia és el país més feliç del món, i Burundi, el més trist

Els cinc primers amb més alegria de la llista, en què Espanya ocupa el lloc 36, són nòrdics

 

 

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Finlàndia és el país més feliç del món, segons les conclusions de l'Informe Mundial sobre la Felicitat del 2018, elaborat per la Xarxa de Solucions per al Desenvolupament Sostenible de l'Organització de les Nacions Unides (SDSN).

L'estudi classifica 156 països segons el seu producte interior brut (PIB) per càpita, el suport social, l'esperança d'una vida sana, la llibertat social, la generositat i l'absència de corrupció. La investigació ha revelat que Finlàndia és el país més feliç del món, Burundi és el més trist i els nord-americans s'estan tornant més infeliços malgrat que el seu país s'enriqueix. Espanya ocupa el lloc 36 de la classificació. El document explica que Espanya, igual que altres països del Mediterrani com Itàlia, Portugal i Grècia, s'ha vist penalitzada per la crisi econòmica mundial.

En l'anterior edició de l'estudi, Finlàndia va obtenir el cinquè lloc a la llista. El 2018, el país ha desbancat Noruega. Els cinc primers països de la llista són nòrdics: Finlàndia, Noruega, Dinamarca, Islàndia, Suècia. Els Estats Units se situen al lloc número 18, mentre que el 2017 es va quedar en 14a posició. 

Els Estats Units, on els diners no donen la felicitat

L'estudi també ha posat el focus sobre els nous problemes de salut, com l'obesitat, la depressió i la crisi dels opiacis, particularment als Estats Units, on la prevalença de tots tres ha crescut de manera molt més ràpida que en la majoria de la resta de països.

Notícies relacionades

Encara que el PIB per càpita hagi crescut de manera exponencial als Estats Units durant les últimes dècades, l'índex de la felicitat s'ha vist afectat per les febles xarxes de suport social, l'augment de la percepció de la corrupció al Govern i en els negocis i el descens de la confiança en les institucions públiques.

"Òbviament, tenim una crisi social als Estats Units: més desigualtat, menys confiança en el Govern", ha explicat el director del SDSN, Jeffrey Sachs, en la presentació de l'estudi a l'Acadèmia Pontífica de les Ciències del Vaticà. "És una crisi que ara mateix és bastant forta. Els senyals són molt dolents per al país. S'està tornant més i més ric, però no més feliç", ha afegit el professor.