PRESTACIÓ CONTRA L'EXCLUSIÓ SOCIAL
La renda garantida, als llimbs
Més de 50 entitats clamen contra l'elevat percentatge d'expedients rebutjats
Els promotors d'aquesta prestació critiquen que es deneguen les ajudes amb arguments injustos o inexistents
getthumbsbyfilename
Tard i malament. Aquestes dues paraules són les que defineixen el cobrament de la renda garantida de ciutadania (RGC). La prestació que havia de començar a cobrar-se el 15 de setembre de l'any passat té més de 40.000 expedients pendents de resolució o denegats amb arguments "injustos". Diosdado Toledano, portaveu de la Comissió Promotora de la Renda, ha assegurat aquest dimarts a Barcelona que el percentatge d'expedients rebutjats "és molt alt", cosa que segons la seva opinió resulta "inexplicable". La situació és tan preocupant que les entitats han reclamat que es revisin tots els expedients denegats.
La llei que contempla la prestació va ser aprovada pel Parlament el juliol passat per unanimitat i amb més de quatre anys de demora des que els promotors de la iniciativa legislativa popular (ILP) presentessin a la cambra catalana el 2013 un total de 121.191 firmes reclamant aquesta ajuda. L'ajuda, que oscil·la entre un mínim de 564 i un màxim de 1.062 euros mensuals segons els membres de la unitat familiar, es va aprovar amb retard i ara també es pretén pagar amb demora. La normativa preveu que l'any 2020 se'n puguin beneficiar unes 68.000 famílies. L'ajuda té com a objectiu intentar pal·liar els efectes de la pobresa severa.
Situacions desesperades
Toledano ha assegurat aquest dimarts que han rebut "centenars de queixes" de ciutadans en "situacions desesperades". Ha qualificat aquests fets de "violència social" i d'"escandalosos" i ha anunciat mobilitzacions, entre les quals no es descarta una vaga de fam indefinida. Més de mig centenar d'entitats socials i ciutadanes recolzen les protestes.
Ha denunciat que no hi ha informació oficial i que la Conselleria de Treball, de qui depèn la prestació, "es nega a donar dades". Toledano ha reconegut que la situació "és molt greu".
L'Administració ha utilitzat arguments molt diversos per no reconèixer la prestació i Toledano els atribueix a la "voluntat de retallades, com va passar el 2011 amb la renda mínima d'inserció, més coneguda com a PIRMI. En alguns casos se'ls denega sense argumentar el perquè, en altres utilitzant raons "injustes" i també s'han detectat negatives quan ja ha vençut el termini que té l'Administració per emetre una sentència (silenci positiu). Molts beneficiaris s'han queixat a més del "maltractament" que han rebut a l'hora de sol·licitar-la. Les gestions les realitza el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC).
La comissió ha entregat aquest dimarts una carta al Parlament per reclamar que s'adoptin les mesures necessàries per complir la llei i que s'abonin "immediatament" les sol·licituds que tenen silenci positiu. Els promotors també han sol·licitat el suport del Síndic de Greuges en una reunió que van mantenir la setmana passada.
A alguns beneficiaris se'ls ha negat la renda basant-se en raons "injustes". També s'han detectat negatives quan ja ha vençut el termini que té l'Administració per emetre una sentència (silenci positiu). Molts sol·licitants s'han queixat, a més, del "maltractament" que han rebut a l'hora de sol·licitar-la. Les gestions les realitza el Servei {d'Ocupació} de Catalunya ({SOC}). {Toledano} argumenta que el personal que les tramita no té la formació suficient, pateixen "precarietat laboral" i en el termini de cinc mesos "han rebut més de 60 modificacions en les instruccions".
La multitud de les reclamacions ha provocat que la comissió de la renda hagi posat en marxa un servei d'assessoria jurídica i de facilitar a més els formularis per presentar recursos. Les peticions poden remetre's a: {asesoriargc@gmail}.com. A membres de col·lectius especialment vulnerables com els sensesostre o les famílies monoparentals se'ls ha denegat aquest dret.
Recolzament dels ajuntaments
La comissió ha entregat aquest dimarts una carta al Parlament per reclamar que s'adoptin les mesures necessàries per complir la llei i que s'{abonin} "immediatament" les sol·licituds que tenen silenci positiu. La reclamació a la {Cambra catalana està firmada per 50 entitats i els ajuntaments de Barcelona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Boi de Llobregat, entre altres.
Notícies relacionadesEls promotors han sol·licitat també el suport del Síndic de Greuges en una reunió que van mantenir la setmana passada per explicar-{li} "els greus incompliments" de la llei. La sindicatura {els} va reconèixer que havia rebut sol·licituds, {tant} individuals com d'entitats, reclamant la seva intervenció.
La Conselleria de Treball de la Generalitat ha negat aquest dimarts les afirmacions i les dades facilitades pels promotors de la renda perquè, {al seu parer}, "contenen una important falta de rigor". Segons un portaveu del departament, no és cert que 40.000 persones estiguin pendents de resposta i argumenten que {només hi ha 12.337 peticions que no s'han resolt, "totes dins del termini establert per la llei". La conselleria} ha indicat a més que mantenen periòdicament reunions amb les entitats.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034