POLÈMICA JUDICIAL
Catalá, sobre el vot particular a 'La manada': «Tots saben que té algun problema singular»
Totes les associacions de jutges i fiscals demanen la dimissió del ministre per la seva «temeritat»
El PSOE qualifica el vot d'"inacceptable" i el PNB el considera "terrible", Cs critica el responsable de Justícia
El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha assegurat aquest dilluns que al Tribunal Superior de Justícia de Navarra, i entre els professionals de la justícia en la comunitat autònoma en general, «tots saben» que el jutge que va dictar un vot particular a favor de l'absolució dels acusats de La manada, Ricardo González, té «algun problema singular» i opina que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) hauria d'haver d'actuar «preventivament».
«Em sorprèn, sobretot entre els membres de la carrera que coneixen el cas, que quan tots saben que una persona té algun problema i una situació singular, el Consell no actuï i després es produeixin resultats singulars. Es podia haver evitat», ha assenyalat en declaracions a la Cope.
Catalá ha reconegut que no coneix aquest jutge personalment, però ha insistit que «tots ho saben, els jutges». «Hi ha 5.400 jutges magnífics professionals però, com en totes les corporacions, hi ha algunes persones que tenen dificultats», ha assenyalat. No es tracta, segons ha matisat, de dir al CGPJ «que sancioni un jutge per emetre una sentència o un vot particular», una cosa que fa «en exercici de les seves funcions», però sí de recordar que «la independència del poder judicial s'enforteix amb el reconeixement de la qualitat de tots els membres de la carrera" i "en això el Consell té una responsabilitat».
A més, Catalá ha criticat el vot particular que va emetre aquest magistrat de l'Audiència Provincial de Navarra i en què demanava la lliure absolució dels acusats, ja que no trobava que estigués provat l'abús sexual continuat pel qual els condemnava la resta del tribunal. «Una sentència de 140 folis no pot tenir 200 folis de vot particular amb expressions molt inadequades, que és el que jo crec que ha generat l'enrenou social. Es podia haver actuat preventivament i el Consell té una responsabilitat en aquest sentit», ha reiterat.
Jutges i fiscals es defensen
El jutge González va ser sancionat fins a quatre vegades per retards en les seves resolucions, entre finals dels anys noranta i els 2000, quan era titular del Jutjat d'Instrucció número 6 de Bilbao. Segons les sentències del Tribunal Suprem, les sancions imposades van sumar més de 350.000 pessetes de multa i una d'elles va suposar la suspensió per un període de sis mesos per haver comès una falta molt greu de retard injustificat i reiterat en la tramitació i resolució de processos.
No obstant això, el CGPJ assenyala que aquest magistrat no té incoat "cap expedient disciplinari" en els últims quatre anys. Així mateix, s'indica que si hi haguessin hagut actuacions disciplinàries anteriors, en algun moment al llarg dels seus 32 anys de carrera, els antecedents estarien cancel·lats, segons el que disposa l'article 427 de la Llei Orgànica del Poder Judicial.
Les set associacions de jutges i fiscals han demanat aquest dilluns la dimissió del ministre. L'Associació Professional de la Magistratura (AMP), la de Jutges i Jutgesses per la Democràcia, el Fòrum Judicial Independent i l'Associació Francesc de Vitòria juntament amb l'Associació de Fiscals, la Unió Progressista de Fiscals i l'Associació Professional Independent de Fiscals firmen un comunicat conjunt en el qual retreuen al titular de Justícia que amb les seves manifestacions aquest matí ha sembrat públicament dubtes sobre la capacitat i condició del magistrat.
«La intromissió de l'Executiu en les tasques que li corresponen exclusivament al Consell General del Poder Judicial (com ara la tutela o l'impuls de la tasca disciplinària) i els comentaris sobre la capacitació o no d'un magistrat són una temeritat per qui exerceix com a ministre de Justícia», cita el comunicat.
De la mateixa manera, els jutges i magistrats de Navarra han demanat la "dimissió immediata" de Catalá per aquesta actitud "especialment escandalosa".
Ciutadans també ha arremès contra Catalá. Segons el secretari general taronja, Catalá fa "un flac favor" a la separació de poders i a la institució de la Justícia. Segons José Manuel Villegas, no és la primera vegada que el ministre fa declaracions amb les quals "demostra poc respecte per la separació de poders" i, de fet, ha recordat que ha estat reprovat en el Congrés precisament per aquesta actitud.
"El que no es pot fer és assenyalar els jutges personalment i dir-li el que ha de fer o el que no ha de fer al CGPJ", ha recalcat. "Els responsables polítics sí que hem de tenir una cura especial a l'hora de criticar una decisió judicial que pot no agradar, i cal fer-ho des del respecte a la feina dels jutges i a la separació de poders", ha agregat.
PSOE i PNB, amb el ministre
En la mateixa línia que Catalá, la portaveu del Grup Socialista al Congrés, Margarita Robles, considera que el CGPJ devia haver emprès alguna actuació veient el retard del tribunal a l'hora d'emetre la controvertida sentència i veient el vot particular del jutge Ricardo González, en el qual segons el seu parer s'ofèn la víctima. Segons el seu parer, el CGPJ hauria d'haver actuat, i és el contingut del vot particular del jutge González, que segons la portaveu socialista "conté ofenses a les víctimes" i el Consell no permet utilitzar els procediments per menysprear i insultar la víctima d'un delicte.
Notícies relacionades"Les resolucions judicials cal protegir-les i protegir la independència dels jutges, però el que no és acceptable és utilitzar un vot particular per ofendre la víctima, com en aquest cas, i fins i tot als mateixos companys que formaven el tribunal", ha afegit. Per tot això, i sense entrar en el fons de les declaracions del ministre, Margarita Robles entén que Catalá les ha fet "amb coneixement de causa" i que el CGPJ "hauria de donar explicacions de per què no es va realitzar un seguiment i per què va tardar tant la sentència".
A més, el portaveu del PNB al Congrés dels Diputats, Aitor Esteban, ha opinat que "potser cal pensar que els jutges, com la resta de professionals, han de reciclar-se, passar controls de qualitat i posar-se al dia". En aquesta sentència, s'aprecia «una falta clara de sensibilitat cap a la víctima i un problema d'interpretació. Tendim a creure que els jutges són déus infal·libles, i són mortals com nosaltres; encara que tinguin la pell molt fina», ha dit. Finalment, ha considerat «escandalós i terrible» el vot particular.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- L’‘home’ de dos caps
- Estopa: "Patim una mica la síndrome de l’impostor, però, és clar, és un honor"
- "Deixem de ser despectius amb l’extrema dreta"
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon