El Govern no derogarà la presó permanent revisable

L'Executiu esperarà que el Tribunal Constitucional es pronunciï abans d'eliminar la polèmica condemna

Delgado aposta pel compliment íntegre de la pena com a mesura més "eficaç" per allargar el temps a la presó

undefined43846489 madrid 19 06 2018  politica  sesion de  control al gobierno 180619180425

undefined43846489 madrid 19 06 2018 politica sesion de control al gobierno 180619180425

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Tot i que el PSOE va ser un dels partits que va presentar el recurs d’inconstitucionalitat contra la presó permanent revisable i ha criticat durament al PP per endurir el Codi Penal fins a pràcticament introduir a Espanya una pena similar a la cadena perpètua d’altres països, el Govern de Pedro Sánchez no derogarà la polèmica condemna sense esperar que el Tribunal Constitucional es pronunciï sobre la impugnació, interposada l’any 2015.

El PP va aprofitar la primera sessió de control al nou Executiu, aquest dimarts alSenat, per interpel·lar la ministra de Justícia, Dolores Delgado, sobre el futur d’una de les seves mesures estrella, de la qual ha fet bandera, utilitzant fins i tot les víctimes d’esdeveniments cruents per diferenciar-se de Ciutadans en la seva lluita pel vot conservador. La diputada Esther Muñoz va preguntar directament a la titular de Justícia si el Govern preveu derogar la presó permanent revisable, una pena al seu judici avalada “jurídicament, internacionalment i socialment”; com farà amb altres normes com la ‘llei mordassa’, segons ha avançat Sánchez.

Delgado va contestar que el Govern va introduir la pena “sense cap consens”. “Això ens va portar al recurs d’inconstitucionalitat i aquest és el marc en el qual ens trobem, perquè és necessari legislar amb la raó, la racionalitat i els drets humans,” va precisar. Fonts del seu departament van explicar després que si el TC es pronuncia aquesta legislatura i declara inconstitucional la presó permanent, evidentment el Govern l’eliminarà del Codi Penal. Delgado va aclarir que l’Executiu assumeix els arguments del recurs, a l’entendre que és una condemna “inhumana” que impedeix la “resocialització, la reinserció i reeducació” del reu, però considera que existeixen “eines” més eficaces i “no tan vulneradores dels drets fonamentals” com el compliment íntegre de les pena que, amb “petits retocs”, pot fer que una persona surti de la presó més tard que amb la presó permanent.

La apel·lació a les víctimes

Notícies relacionades

A continuació, la nova ministra de Justícia va remarcar que el “Govern està amb les víctimes”i “es tracta per i per a les víctimes d’establir una política criminal que justament impedeixi que es cometin aquest tipusde crims”.

La menció no és fútil, ja que el PP i Cs, que en els últims mesos va endurir la seva posició cap a la polèmica pena, s’han alineat amb els familiars de delictes molt cruents, com els pares de Diana Quer o de Mari Luz Cortés, que han emprès una campanya perquè no es derogui la presó permanent. Coincidint amb la resolució del‘cas Gabriel’,el nen presumptament assassinat per la seva madrastra a Almeria, els dos partits van presentar al Congrés esmenes a la totalitat a una proposta del PNB per derogar la condemna. Va ser un debat incòmode per al PSOE, que va haver de fer malabars per defensar l’eliminació i no augmentar l’enuig a les víctimes. No ho va aconseguir. Per la qual cosa arribar al poder i fer marxa enrere a la presó permanent li hauria obert un gran front a Sánchez.